Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc start pilot feedback app coassistenten

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Het VUmc start met ingang van het nieuwe jaar een pilot met de feedback app. De app gidst begeleiders bij het geven van feedback aan coassistenten. Uit onderzoek blijkt dat het niet eenvoudig adequate feedback aan een coassistent te geven. Deze tool moet daarin verandering in brengen.
Feedback App Amsterdam Umc
Foto: Przemyslaw Marczynski / Unsplash

Anita Jacobs, onderwijskundige en arts, heeft de app bedacht en ontwikkeld, onder meer in samenwerking met coassistenten, arts-docenten, medisch specialisten en adviseur. Zij zegt over de app: ‘Het grote voordeel van de feedback app is dat de begeleider on the job zelf kan zoeken wat hij wil.’ Bijvoorbeeld in een avond- of nachtdienst of wanneer de aios en coassistent wachten op aanvullend onderzoek. 

Tijdrovend

Coassistenten krijgen volgens het Amsterdam UMC momenteel te weinig concrete feedback. Bovendien wordt de gegeven feedback niet altijd door de coassistent herkend. Zelf worden begeleiders op de werkvloer niet getraind in het geven van feedback. Bijvoorbeeld in een workshop met een acteur. Dat is weliswaar gewild, maar volgens het ziekenhuis te tijdrovend.
Om begeleiders toch te helpen met adequate feedback, is er begin dit jaar een pilot van start gegaan. Het Amsterdam UMC draait de pilot op de klinische werkplek in het VUmc. In deze pilotfase wordt de app doorontwikkeld.

E-portfolio’s coassistenten

Hester Daelmans, programmaleider van de masteropleiding geneeskunde, vertelt dat de app een eerste stap is in een proces van doorontwikkeling. ‘Uiteindelijk willen we een connectie maken met de e-portfolio’s van coassistenten.’ De begeleider kan dan in de app afvinken welke onderdelen van het portfolio behandeld zijn en vervolgens mondelinge feedback geven.

Umc’s

De app wekt volgens onderwijskundige en arts Anita Jacobs de interesse van diverse partijen. ‘Andere umc’s meldden zich al toen we nog in de planfase zaten.’ Opleiders van AIOS en praktijkopleiders van verpleegkundigen zien volgens haar ook mogelijkheden in de app.

Als de pilotfase is afgerond zal de app voor zowel voor IOS als Android beschikbaar zijn. Daelmans ziet kansen in het uitrollen van de app. ‘Na bewezen effectiviteit zal hij ook toegankelijk gemaakt worden voor niet-klinische afdelingen, denk aan de huisartsenpraktijk.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.