Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties31

VVD wil af van indicatieorgaan CIZ

De VVD wil het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) afschaffen. Dit levert veel te veel papierwerk op en leidt maar tot claimende burgers. Ook de zorgkantoren kunnen weg, want die bieden geen toegevoegde waarde.
VVD wil af van indicatieorgaan CIZ

Dat zeggen Edith Schippers en Anouchka van Miltenburg in de toekomstvisie ‘Dichtbij Betere Zorg’ van de Tweede Kamerfractie. Gisteren presenteerde Schippers het rapport in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden.

Het CIZ beoordeelt of mensen recht hebben op zorg via de AWBZ. Hieruit wordt de zorg aan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten betaald. In plaats van het CIZ moet er een heldere verzekeringspolis komen die de aanspraken van verzekerden scherp definieert, vindt de VVD. De partij wil op die manier een eind maken aan de ‘indicatiestellingsbureaucratie’.

Bedrogen

Volgens de VVD zijn alle betrokkenen -hulpverleners, cliënten, zorgaanbieders en indicatiestellers zelf – ontevreden over de manier waarop de zorg wordt geïndiceerd. In het rapport schrijven Schippers en Van Miltenburg: “Cliënten voelen zich bedrogen omdat het lijkt dat ze een aanspraak hebben, die vervolgens om voor hen onbegrijpelijke redenen niet wordt toegekend. Aanbieders zijn ontevreden omdat hun personeel bij de toekenning van zorg onvoldoende kan sturen met hun professionele inzicht. Zorgaanbieders moeten aan ontevreden cliënten de onbegrijpelijke regels duiden zonder dat zij ze zelf kunnen beïnvloeden.”

Opvallend

Het standpunt van de VVD is opvallend omdat deze partij zich tot nu toe nooit had uitgesproken tegen het CIZ. Vooral de SP toonde zich fel voorstander van afschaffing ervan. Beide partijen vinden dat zorgverleners zoals huisarts en verpleegkundige beter kunnen bepalen op hoeveel en welke zorg patiënten recht hebben. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Bussemaker: Awbz kan simpeler

‘CIZ moet niet meer indiceren in de thuiszorg’

‘Zorgzwaartebekostiging dreigt verpleeghuis fataal te worden’

Links

VVD toekomstvisie: ‘Dichtbij Betere Zorg’

31 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat een makkelijk commentaar. Heeft iemand van jullie een idee wat de kosten zullen zijn als alle zorgaanbieders zelf gaan indiceren??? Want er wordt niet echt kritische gekeken, en dit is echt nodig willen we de zorg nog enigzins betaalbaar houden. Ik ben benieuwd hoe de reactie zal zijn als de AWBZ premie voor iedereen verdubbeld wordt. Dat gaat dan namelijk zeker gebeuren. Maar verder erg doordacht commentaar hoor! Weet iemand eigenlijk echt wat het CIZ doet? Blijkt uit het commentaar namelijk niet echt!

  3. heeft er dan niemand door dat juist het CIZ hét juiste orgaan is om hetgeen te indiceren wat iemand nodig heeft. Door de overheid wordt het CIZ gebruikt om bezuinigingen door te voeren. Het is niet het CIZ die alle ontwikkelingen verzint maar in opdracht van VWS uitvoert. AWBZ pot moet goed verdeeld worden, laat dat maar aan die objectieve wijkverplegers over. Die indiceren gelijk klasse 8 op VP terwijl je van de klant zelf hoort dat ze alleen ’s ochtends even een prikje komen geven en verder die dag hun gezicht niet laten zien. Dat op deze manier de pot van de thuiszorg gespekt wordt vergeet iedereen.
    Ik werk nu inmiddels 10 jaar bij RIO/CIZ en ben er inmiddels aan gewend dat er tegen mijn baan aangeschopt wordt. Het zou nederland sieren dat een ieder nu een keer in eigen boezem steekt en niet steeds wijst naar het CIZ. We staan tenslotte tussen VWS en zorgaanbieders in, dut dit is wel de makkelijkste weg.
    Denk nu eens écht na waar het probleem ligt, wie weet kan je dan eens opbrengen iets goeds over het CIZ te zeggen, want dat we goed werk doen dáár sta ik voor!!!

  4. Eindelijk, laat er maar eens marktwerking ontstaan tussen aanbieders.Het Ciz afschaffen, en de wijkverpleegkundige laten indiceren! korte lijnen in de zorg zou een hele verbetering zijn. Bevrijdt worden van alles papperassen en een nutteloze tijd van afwachten wat de besluiten zijn! Grote ergenissen omzetten naar echte zorg, praktijk! Jammer dat dit nog niet eerder is gebeurd! Geef de wijkverpleegkundige meer bevoegdheid, niveau 5 moet dit kunnen! En geef ze erkenning bij de zorgverzekeraars zodat ze kunnen factureren voor AWBZ zorg en de client niet langer van de monpoliposities van grote zorgaanbieders afhankelijk zijn!
    Hier valt nog veel ‘zorg’en erkenningen te halen! luister nu eens Zorgverzekeraars naar de mensen op de werkplek!

  5. Opmerkelijk en tegelijkertijd jammerlijk dat zowel de notitie van de VVD als de meeste reacties daarop een zekere mate van ongenuanceerdheid in zich hebben. Ik zie nergens cijfers over de vertraging die door het CIZ veroorzaakt zou worden en ook nergens een adequate beschrijving hoe het proces nu echt in elkaar zit. Er zijn, los van de patient en diens familie, minimaal 4 organisaties betrokken bij het organiseren van deze vorm van zorg: de zorgverleners (ziekenhuis of huisarts e.d.), CIZ, Bureau Zorg Toewijzing en de zorginstelling zelf. Daar werken over het algemeen hardwerkende mensen met een gezamenlijk doel om de patient zo snel mogelijk verder te helpen. Juist voor mensen in de zorg zijn complimenten en ondersteuning van groot belang, in plaats van voortdurend het zwaard van Damocles boven je hoofd te zien zweven omdat je nog meer met nog minder budget moet doen of zelfs zou moeten verdwijnen! Het is niet eenvoudig om met de regelgeving uit Den Haag de processen van 4 verschillende organisaties zo op elkaar af te stemmen, dat van een vloeidende doorstroom sprake kan zijn. Wat te denken van een bureau in Zwolle dat de verpleeghuis- en verzorgingshuiszorg moet toewijzen aan patienten in een ziekenhuis in Rotterdam? Of van de totaal tegengestelde betalingsstructuur tussen ziekenhuizen (DBC dus snel ontslaan) en verpleeghuizen (ligduur, dus lang(er) laten liggen)? En zo zijn er heel wat voorbeelden van zeer gedreven en deskundige mensen in de zorg die moeten werken met regels die doorstroom tegenwerken. Mijn oproep is dan ook: eerst eens navragen, dan eens nadenken en dan met die mensen in de zorg tot een verbetering overgaan.

  6. MEE ondersteunt juist mensen met een beperking of chronische ziekte, en heeft hierin een onafhankelijke rol. Het doel dat MEE wil bereiken is juist meer participatie en zelfredzaamheid van de betrokkene in de samenleving. Wat jammer dat dit door Karel gezien wordt als graaiende partij.

  7. Weer een reactie met “laat de wijkverpleegkundige dit maar regelen”…. Stoppen mensen met lezen na de zin “CIZ moet afgeschaft worden…”? Want dáár gaan de reacties over en waarom nemen lezers aan dat we naar de betrokken indicatievorm van wijkverpleegkundige en HA gaan??? Ik begrijp dat het een standaardpolis wordt bij de verzekering!!! Is dat een verbetering? Niets thuiszorg of ziekenhuis die gaat indiceren, gewoon een tabel waarin de verzekering opzoekt op hoeveel uur je recht hebt. Dus daar waar het CIZ nu tenminste nog (zij het op afstand) telefonisch contact heeft, zullen mensen na invoering van bovenstaand voorstel misschien alleen nog een briefje krijgen?

  8. ik ben het helemaal eens met afschaffen wat een tijdvedrijf zit er hier in dat gezeur met die indicatie laat de wijkverpleegkundige dit regelen
    En erger nog de ene persoon weet van de ander soms niet wat er gaande is bij clienten en zo gaat er regelmatig heel wat mis!! en dat kost veel leed geld en tijd

  9. Ja, alles maar weer via de verzekeringsmaatschappijen. Laat die mij’en maar lekker veel geld verdienen. Zijn we zo van alle zorg af. Kunnen we reanimeren voor iedereen wel achterwege laten. Kan die grens van 70 jaar meteen naar beneden, dus vanaf de geboorte geen reanimatie, geen zorg, geen thuiszorg, geen niks niemendal.
    Gewoon direct na de geboorte iedereen de kist in. Ontzorgt lekker snel.

  10. Wordt het er met bovenstaand voorstel beter op? Het CIZ wordt dan verruild voor een verzekeringspolis. Dus ik vraag me af of hetgeen er in bovenstaande reactie staat dan van toepassing is; “verpleegkundige bepaalt samen met HA wat nodig is”. Naar mijn idee verdwijnt de bureaucratie van het CIZ, maar ga je nu werken met standaardprotocollen. Dus de argumenten tegen het CIZ “die van een afstand kunnen zien of er meer PGB nodig is” blijven toch gewoon bestaan??? Afschaffen van het CIZ > daar ben ik voor. Maar de oplossing die hier geboden wordt… Ik heb twijfels.

  11. Er zal toch een indicatie gesteld moeten worden of iemand recht heeft op zorg, welke vorm en hoeveel uur. Het is een hels karwei om vanuit alle wetten en regelingen dit objectief te kunnen beoordelen en een onafhankelijk advies uit te brengen. Inderdaad hebben de zorgverleners aan het bed een hele duidelijke kijk op wat iemand aan zorg nodig heeft, maar hebben zij ook weet van alle wetten en regeltjes waarop een toekenning van zorg gebaseerd is? Dat is wel iets waar men dan ook bij moet stilstaan en wat zeker niet makkelijk is.

  12. Gelukkig. Wat eeen stress is dat geweest. Voorheen stichting tot en met met de geschreven 10 formulieren…… Dat ik hier nog steeds (niet overspannen) zit, is een raadsel. Ik kan me voorstellen dat er diverse mensen in de zorg dolgeraaid zijn van alle CIZ- ongemak.

  13. Idd..tijd om het CIZ af te schaffen..de monopolie-positie van betweters die vanaf een brief ofwel afstand kunnen zien of er PGB nodig is is te gek voor woorden ! Ook de SVB mag wat mij eruit qua TOG voor gehandicapt kind en extra zorg…als je al niet terug moet denken qua kalenderleeftijd kind moet je je ook nog verdedigen to. de rechter..idioten !

  14. Eindelijk. Afschaffen van het CIZ kan middelen opleveren die hard nodig zijn om de zorg te verbeteren en zal ons bevrijden van een nutteloze en ergerniswekkende bureaucratie. Het CIZ in onze regio kenmerkt zich door ellenlange wachttijden aan de telefoon, ook voor huisartsen en door langere wachttijden voor de indicatiestelling dan die voor de noodzakelijke zorg. En die indicatie stellen is zo duidelijk en eenvoudig vaak, dat kan een goede wijkverpleegkundige of een arts heus ook. Jammer dat tot de afschaffing niet enkele jaren geleden kon worden besloten.

  15. Helemaal mee eens! De beoordeling die vaak (lees meestal) telefonisch wordt gedaan klopt veelal niet met de werkelijkheid. De mensen aan het bed kunnen dit veel beter inschatten. Nog maar te zwijgen over alle bureaucratie die dit met zich mee brengt, zowel voor zorgvelener als client. Ook de uitbreiding of vermindering van zorg zou dan beter aangepast kunnen worden aan de situatie.

  16. Eindelijk een voorstel, dat de zorg geld kan besparen. Teveel op opstand beoordelen, teveel papaierenrompslomp, waaruit het gros van de personen, die er een beroep op moeten doen niet uitkomen en mappen formulieren te verwerken krijgen. Mijns inziens zou eenzelfde correcte verantwoording ook op een A4-tje kunnen, nee zou moeten en dan in taal die de doorsnee Nederland en met name de wat oudere begrijpt.Stel in overleg met medici een norm/gradatie vast voor beoordeling van de toekenning

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.