Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS heeft haast met integrale tarieven

Het ministerie van VWS mikt nadrukkelijk op 1 januari 2008 om de kapitaalslasten van ziekenhuizen in de tarieven te verwerken. De care volgt een jaar later. Er komt waarschijnlijk geen overgangsperiode, maar een ‘big bang’.

Dat staat in het projectplan Met Zorg ondernemen van een VWS-projectteam dat directeur-generaal Martin van Rijn heeft ingesteld.

Kapitaalslastenbrief

Het projectteam moet de plannen op het terrein van kapitaalslasten nader uitwerken voor de nieuwe minister. Die zal in het voorjaar een nieuwe kapitaalslastenbrief naar de Tweede Kamer sturen.

Big bang

Duidelijk is al wel dat het ministerie van VWS af wil van de lange overgangsperiode waarover in de oorspronkelijke plannen nog werd gesproken. De voorkeur gaat uit naar een ‘big bang’, zoals de Raad voor de Volksgezondheid adviseerde. Voor de cure betekent dit dat de kapitaalslasten per 1 januari 2008 worden verwerkt in de dbc’s. De care volgt een jaar later. Daar worden de kapitaalslasten verwerkt in de zorgzwaartepakketten.

Eigenaar van grond en onroerend goed

Opmerkelijk is verder dat het ministerie een einde maakt aan de onduidelijkheid over wie eigenaar is van de onroerende zaken en de grond waarop zorginstellingen zijn gebouwd. Zorgorganisaties zijn zelf eigenaar. Daarmee komt volgens VWS de rol van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) te vervallen. Wel houdt VWS een slag om de arm bij verkoop van grond of onroerende zaken: een deel van de boekwinst kan worden afgeroomd voor een transitiefonds.

Vrije keuze voor wijze van afschrijven

Verder worden zorgorganisaties niet langer verplicht de afschrijvingsregels van de Nederlandse Zorgautoriteit te volgen. Zorgorganisaties kunnen straks zelf kiezen of ze de lineaire wijze van afschrijven van de NZa hanteren of dat ze de wijze van afschrijven gebruiken die in de markt gebruikelijk is. Daarbij wordt de rente gebaseerd op de totale gebruiksduur en zijn de lasten bij aanvang relatief laag. Dat is voordelig voor ziekenhuizen die recent nieuwbouw hebben gerealiseerd. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bouwen op eigen risico te riskant

Nieuwe spelregels, nieuwe risico’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.