Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS weert criminelen uit de zorg

Mensen die in de zorg willen beginnen, hebben straks verplicht een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig. Het ministerie van VWS werkt deze nieuwe verplichting samen met het ministerie van Justitie uit.
VWS weert criminelen uit de zorg

Tijdens het Algemeen Overleg over de toekomst van de AWBZ vorige week in de Tweede Kamer, kondigde staatssecretaris Bussemaker van VWS aan dat startende zorgmedewerkers binnenkort verplicht een VOG moeten hebben. Het idee voor een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van de sollicitant geen bezwaar oplevert voor de nieuwe baan, komt uit de koker van Tweede Kamerlid Fleur Agema. De staatssecretaris deed het PVV-Kamerlid vorig jaar december reeds de toezegging dat van artsen en verpleegkundigen een VOG geëist zou gaan worden. Agema nam hier toen geen genoegen mee. De verklaring moest volgens haar voor iedere zorgmedewerker verplicht worden. Nu heeft ze haar zin gekregen. “Ik ken een voorbeeld van een hoogbejaarde dame die verzorgd bleek te worden door een mevrouw met een strafblad van vijf kantjes van diefstal tot geweldpleging. Dat is vragen om problemen”, aldus Agema tijdens het Algemeen Overleg.

Ministerie van VWS

Woordvoerster Annette Dijkstra van VWS bevestigt dat de verplichting van een VOG in de wet BIG wordt opgenomen. Onder die wet vallen alle artsen en verpleegkundigen. Voor de gehandicaptenzorg wordt gewerkt aan de mogelijke verplichtstelling van een VOG in een convenant over seksueel misbruik. Wat betreft de andere zorgsectoren is de status van een verplicht VOG niet duidelijk. Mogelijk omvat de nieuwe governancecode van minister Klink de verplichting van een VOG, aldus VWS.

Vergunningen thuiszorg

Volgens Kamerlid Renske Leijten van de SP is de komst van een verplichte VOG voor de hele zorg zo goed als zeker. Leijten ziet zelf meer in een vergunningsysteem op het niveau van nieuwe aanbieders. “Met een VOG voorkom je waarschijnlijk niet alle problemen. Wij willen dat nieuwe thuiszorgaanbieders een toets moeten doen voordat zij een vergunning krijgen om toe te treden.” Uit de toets moet naar voren komen hoe het bedrijf de financiën regelt en of de medewerkers geschikt zijn om zorg te verlenen. “Er zijn voorbeelden bekend van thuiszorgaanbieders van wie de hulpen niet eens de taal spreken”, zegt Leijten. “Zo zet het bedrijf HomeCare Thuiszorg uit Tilburg Poolse dames in als thuishulp. Dat soort praktijken willen wij zien te voorkomen en daarvoor is een VOG alleen niet voldoende.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Veel ongewenst gedrag in de zorg

Emergis pakt wangedrag medewerkers aan

Seksueel misbruik gehandicapten slecht gemeld

‘Machtsmisbruik in gehandicaptenzorg taboe’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.