Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS wil nacalculatie verzekeraars afschaffen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraars gaan meer risico lopen bij de uitvoering van de Zorgverzekeringswet. Het ministerie van VWS wil in 2012 de macronacalculatie in de risicoverevening afschaffen. Dat staat in de Rijksbegroting.
VWS wil nacalculatie verzekeraars afschaffen

Het zogeheten vereveningssysteem voorkomt dat verzekeraars, die een acceptatieplicht hebben, onevenredig worden benadeeld als zij veel verzekerden met grote risico’s hebben. Op basis van parameters (onder meer leeftijd, geslacht, woonplaats, inkomen, medicijngebruik) krijgen zij vooraf (ex ante) compensatie. Naderhand (ex post) vindt er een afrekening plaats op basis van de werkelijk gerealiseerde kosten. Met die kosten lopen de verzekeraars dus geen risico. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg adviseerde al in 2008 de ex post verevening af te schaffen. Demissionair minister Klink van VWS begint voorzichtig in 2012 met een onderdeel, de macronacalculatie, om verzekeraars te prikkelen de zorg doelmatiger in te kopen. Via de macronacalculatie compenseert de overheid verkeerde ramingen over de stijging van zorgkosten.

ZN wil macronacalculatie handhaven

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is tegen afschaffing van de macronacalculatie en waarschuwt dat afschaffing zal leiden tot premieverhoging, omdat verzekeraars de grotere risico’s zullen doorberekenen aan hun verzekerden. ZN-voorzitter Hans Wiegel: “De macronacalculatie compenseert verzekeraars voor verkeerde ramingen of tussentijdse beleidswijzigingen vanuit de overheid. Als er onzekerheid is over de uitwerking van het beleid, stijgt de solvabiliteitseis voor de zorgverzekeraars.”

‘Kleintjes gijzelen de grote’

Onder zorgverzekeraars is geen overeenstemming over afschaffing van de overige onderdelen van de ex post verevening. Grote verzekeraars zijn over het algemeen voor, omdat zij de grotere risico’s makkelijker kunnen opvangen dan kleine. UVIT-topman Martin Bontje verklaarde vorig jaar dat kleinere zorgverzekeraars de grote op dit onderwerp gijzelen. Maar volgens Diana Monissen, voorzitter raad van bestuur De Friesland, kan afschaffing van de ex-post verevening pas als de ex-ante verevening optimaal werkt, anders ontstaat er een ongelijk speelveld tussen verzekeraars.

Zorgpremie omhoog

De zorgpremie gaat naar verwachting in 2011 sowieso met 100 euro omhoog. Door de stijging van de zorgkosten is er een tekort in het door de overheid beheerde zorgverzekeringsfonds. Verzekeraars kunnen weliswaar de hoogte van hun eigen premie bepalen, maar zijn afhankelijk van de uitkeringen uit het fonds. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

De zorg als koekoeksjong

Verevening onmisbare pijler

Uitgavenbeheer in de gezondheidszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.