Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS wist in zomer over kritieke situatie IJsselmeerziekenhuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het ministerie van VWS was al in augustus op de hoogte van de kritieke situatie bij de MC IJsselmeerziekenhuizen. Dat blijkt uit brieven van minister Bruno Bruins van VWS aan de Tweede Kamer.
Evean
Foto: VWS

Het ministerie van VWS is voor het eerst op 11 juli geïnformeerd over de financiële  problematiek bij de MC-groep. Directe aanleiding was een artikel van het Financieele Dagblad. Het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) noemde de situatie destijds zorgelijk, maar niet kritiek. De inschatting van het WfZ veranderde na een gesprek met de bestuursvoorzitter. Het WfZ heeft dit telefonisch gerapporteerd aan het ministerie van VWS. Het ministerie heeft op 30 augustus een nota opgesteld over dit gesprek van het WfZ met ambtenaren van VWS.

Bruno Bruins in oktober geïnformeerd

In het Kamerdebat op 31 oktober zei minister Bruins dat hij op 18 oktober pas op de hoogte werd gesteld  over de ernst van de situatie. Diverse Kamerleden konden zich dit niet voorstellen, omdat het MC IJsselmeerziekenhuizen al in de zomer onder verscherpt toestand stond. De NZa en de IGJ waren in de zomer nauw betrokken bij de ziekenhuizen van de MC Groep. Bruins moest zichzelf nog tijdens het Kamerdebat corrigeren. Hij zei dat er op het ministerie van VWS wel een nota was opgesteld naar aanleiding van gesprekken van ambtenaren met het WfZ.

VWS-nota over gesprek met WfZ

In een brief aan de Kamer citeert Bruins uit deze VWS-nota van 30 augustus. ‘Het ziekenhuis kampt met een negatief eigen vermogen en liquiditeitstekorten. Met de banken en zorgverzekeraars is een zogenaamde ‘stand still’ afgesproken tot november. Dat betekent dat er tot die tijd geen (terug)betalingen vanuit het ziekenhuis worden verwacht. Het bestuur heeft richting het WFZ aangegeven drie scenario’s te zien: a) Omzetgroei doordat zorgverzekeraars hogere prijzen gaan betalen (niet erg waarschijnlijk); b) Een overname door een andere partij; c) (gecontroleerd) Faillissement.  Half september volgt weer een nieuwe check van het WFZ.’

Bruno Bruins wist niet van bijeenkomsten

In antwoorden op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen schrijft Bruins dat het bestuur van de MC IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart in de aanloop naar de faillissementen twee bijeenkomsten heeft georganiseerd met belangrijke stakeholders. De eerste bijeenkomst vond plaats op 17 juli. Aanwezig waren het bestuur van beide ziekenhuizen, zorgverzekeraars, aandeelhouders, de ING en PwC. Tijdens deze bijeenkomst hebben zij gesproken over de actuele situatie rondom beide ziekenhuizen. Ook is toen de vraag op tafel gekomen om de openstaande vorderingen nog niet op te eisen, zodat er een herstelplan gemaakt kon worden. Het ging onder meer over bevoorschotting en reeds gedane betalingen voor zorg die nog niet geleverd was. De tweede bijeenkomst vond plaats op 17 oktober. Bij deze bijeenkomst waren het bestuur van beide ziekenhuizen, zorgverzekeraars, PwC en aandeelhouders aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst zijn zorgverzekeraars bijgepraat over de stand van zaken en kwam het verzoek tot aanvullende maatregelen bovenop de reeds bestaande afspraken. Het MC Slotervaart heeft bij die bijeenkomst aangegeven dat het ‘uitblijven van de benodigde investering door zorgverzekeraars mogelijk consequenties zou hebben voor de continuïteit van zorg’. Bij beide bijeenkomsten waren geen ambtenaren van VWS aanwezig. Op de vraag van Ploumen of Bruins op de hoogte was van wat er besproken is in deze bijeenkomsten antwoordt de minister: ‘Het was mij niet bekend dat deze bijeenkomsten hebben plaatsgevonden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.