Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Waarborgfonds legt lat te hoog’

MAARSSEN - Het Waarborgfonds voor de zorgsector (WfZ) stelt te strenge eisen aan gehandicaptenzorgorganisaties. Om in aanmerking te komen voor voordelige leningen bouwen de instellingen een eigen vermogen op met geld dat eigenlijk is bestemd voor patiëntenzorg.
‘Waarborgfonds legt lat te hoog’

Dat concluderen PvdA-parlementariër Eelke van der Veen en Wim van Minnen, directeur van de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) naar aanleiding van een onderzoek van financieel onderzoeker Pieter Lakeman.

Eigen vermogens stijgen met veertig procent

Hij hield in opdracht van het televisieprogramma Netwerk de jaarverslagen van acht gehandicaptenzorginstellingen tegen het licht. Lakeman concludeert dat het eigen vermogen van alle instellingen tussen 2001 en 2005 met gemiddeld veertig procent is gestegen. Van de totale omzet zou 12,1 procent in de spaarpot zitten.

Meer marktwerking, meer risico

De instellingen bouwen het eigen vermogen op, omdat ze anders niet in aanmerking komen voor voordelige leningen. Die kunnen ze alleen krijgen als ze lid zijn van het WfZ. Het Waarborgfonds eist een eigen vermogen van 10 á 15 procent, omdat de inkomsten van zorginstellingen jaarlijks met meer dan 10 procent kunnen schommelen, legt WfZ-directeur Herman Bellers uit. “Het eigen vermogen was enkele jaren geleden gewoon te laag. Zorginstellingen lopen steeds grotere financiële risico’s. Meer marktwerking vereist hogere buffers, omdat anders geen bank meer leningen wil verstrekken tegen betaalbare rente.”

Twaalf procent is niet genoeg

Het accountantskantoor van Ernst & Young vindt een eigen vermogen 12 procent niet voldoende om de toenemende risico’s van marktwerking op te vangen. Uit een recente financiële benchmark onder 300 zorginstellingen bleek dat het eigen vermogen bij AWBZ-instellingen in 2005 gemiddeld met 1,6 procent was toegenomen tot 12 procent.

Tien procent is al te veel

Maar Van der Veen vindt percentages boven de tien procent juist te veel. Hij stelt dat instellingen beperkte risico’s lopen, omdat er geen marktwerking is in de gehandicaptenzorg. Van der Minnen wijst erop dat uitzendbureaus met een veel lagere norm werken in een markt waar de concurrentie veel groter is.(ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Deelname aan Waarborgfonds groeit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.