Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wachttijden ggz langer dan bekend’

Redacteur Zorgvisie
De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn veel langer dan openbaar wordt gemaakt. Daardoor worden ze voor cliënten een lijdensweg. Dat schrijven psychiaters in opleiding Marijke Booij en Renée Boesten en psychiater Esther van Fenema vandaag in Volkskrant.
Wachttijdenlanger-Fotolia-ggz.jpg
Foto: Fotolia

De drie deden met een fictieve casus onderzoek naar de wachttijd voor behandeling van een borderline-persoonlijkheidsstoornis bij 21 instellingen. Ze kwamen daarbij tot de conclusie dat 4 van de onderzochte ggz-instellingen voldeden aan de treeknorm van een wachtlijst van maximaal 14 weken. Elf instellingen hadden een wachtlijst van meer dan zes maanden tot behandeling, drie daarvan verwezen de patiënt door naar een andere instelling omdat ze de wachtlijst zelf onverantwoord lang vonden. Op de websites van instellingen wordt vaak een incorrecte wachttijd weergeven of is alleen de wachttijd tot de intake te vinden, schrijven de drie in een opiniestuk.

Meer zelfmoordpogingen
Dat is gevaarlijk, melden Booij, Boesten en Fenema, die de wachttijden een lijdensweg voor patiënten noemen. ‘Als psychiaters (in opleiding) zien wij een toenemend aantal patiënten na een zelfmoordpoging in ons ziekenhuis, en het Centraal Bureau voor de Statistiek rapporteert een stijgend aantal geslaagde zelfmoorden in de afgelopen tien jaar’, schrijven ze. ‘Veel patiënten moeten tegenwoordig maanden wachten op de juiste behandeling, vooral als het gaat om persoonlijkheidsstoornissen.’ Het probleem ligt volgens de psychiaters in de bezuinigingen van de afgelopen jaren, waardoor er een tekort aan behandelingen is ontstaan.

Gevolgen lange wachtlijsten
De gevolgen van de wachttijden zijn dus groot, blijkt uit het opiniestuk. Patiënten ervaren een verminderde kwaliteit van leven, wat kan leiden tot lichamelijke schade of zelfmoordpogingen. Ook voor de maatschappij zijn er gevolgen, vooral op financieel gebied. ‘De maatschappij draait op voor de gezondheidskosten van de extra spoedeisende hulpbezoeken en ziekenhuisopnamen. Ten slotte gaat het om een groep vaak jonge volwassenen met arbeidspotentie die maandenlang werkloos thuis zit.’

Dossier Geestelijke Gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.