Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weer miljoenenverlies verzekeraars

MAARSSEN - De zorgverzekeraars zullen dit jaar een gezamenlijk verlies van 600 miljoen euro op de basisverzekering leiden. Dit concludeert adviesbureau Atos Consulting op basis van een rondgang langs dertien zorgverzekeraars.

De Nederlandse Bank (DNB) constateerde eind vorig jaar al dat de premie voor de basisverzekering 1 procent te laag is om de voorziening kostendekkend te kunnen maken. De Atos-onderzoekers wijzen daarnaast op de hoge kortingen voor collectief verzekerden.

Niet van belang

Woordvoerder Dirk-Jan Westerwoudt van zorgverzekeraar CZ kijkt niet op van het dreigende verlies. “Zo’n technisch resultaat zegt niets zolang je de reservepositie en de inkomsten uit aandelen er niet bij betrekt. Die zijn van cruciaal belang voor de feitelijke balans.”

Mobiliteit

Atos-consultant René van Duuren erkent dat de bedragen geen directe aanleiding voor zorg zijn. “Maar verzekeraars kunnen dit niet tot in lengte van dagen volhouden, zeker niet de verzekeraars die minder grote reserves hebben”, stelt Van Duuren. “Verzekeraars zijn dit jaar niet voor niets veel dichter bij de rekenpremie gaan zitten.”

Mede vanwege de geringe premiedifferentiatie is de verzekerdenmobiliteit flink teruggelopen. Veranderde vorig jaar nog bijna een kwart van de verzekerden van zorgverzekeraar, dit jaar is dit tussen de drie en vier procent.

Met zichzelf bezig

Ondanks de teruggelopen verzekerdenmobiliteit heeft Menzis 110 duizend klanten zien vertrekken. Dit heeft onder meer te maken met het verlies van een speciale doelgroepenverzekering voor academici aan Avero. Volgens Van Duuren toont de inventarisatie ook aan dat zorgverzekeraars onvoldoende werk maken van hun rol als zorginkoper. “Verzekeraars zijn heel erg met zichzelf bezig. De focus heeft gelegen op de voorkant van het bedrijf, terwijl ruim negentig procent van alle uitgaven te maken heeft met zorgkosten. Als je wilt concurreren, moet je het daar halen, zonder nu meteen ziekenhuizen te willen uitknijpen. Nu laten verzekeraars zich toch gevangen houden in het oude budgetteringssysteem.”

Lump sum

Woordvoerder Bert Rensen van fusiereus Univé-VGZ-IZA-Trias wijt dit aan de trage introductie van marktwerking. “Het schiet niet echt op zolang, zolang tien en straks twintig procent van de verrichtingen vrij onderhandelbaar is. Voor het overgrote deel blijf je zitten met de lump sum en dat staat die inkopersrol in de weg.”

CZ

“De zorg is grotendeels nog een gesloten markt waar schaarste heerst, dus het is niet makkelijk opereren”, reageert CZ-woordvoerder Westerwoudt. “Het is een heel moeizaam proces om echt scherp over prijs en kwaliteit te onderhandelen.” (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.