Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgelegenheid zorg stijgt, jeugdzorg blijft achter

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Jaarlijks stijgt de werkgelegenheid in de ziekenhuizen tussen de 1 en 2 procent, in huisartsenpraktijken en gezondheidscentra is die groei nog sterker. De jeugdzorg heeft zich nog niet hersteld van de forse krimp in 2015.
Werkgelegenheid zorg stijgt, jeugdzorg blijft achter
Het Franciscus Gasthuis & Vlietland stapt van het senior-vriendelijk-keurmerk af. Foto: AdobeStock

Het aantal werknemers in zorg en welzijn en kinderopvang groeide van ruim 1.215.000 naar ruim 1.258.000, terwijl het aantal fte’s met bijna 35.000 steeg. Daarmee was 13,9 procent van de werkzame beroepsbevolking in Nederland actief in de sector. Deze cijfers zijn afkomstig uit AZW actueel.

Jeugdzorg

De werkgelegenheid in de Jeugdzorg had flink te lijden onder de transitie in 2015. De branche kromp met 7 procent en verloor daarmee 2.000 werknemers. In de jaren daarna heeft de branche zich enigszins hersteld, maar in 2017 lag de werkgelegenheid nog altijd niet op het niveau van 2014. Het totale verloop in de branche was 18,6 procent,  tussen 2014 en 2015. Zo’n 10 procent van iedereen die in 2014 nog in de branche werkte, was een jaar later werkzaam in een andere branche. Ongeveer 1.500 werknemers van hen heeft de zorg verlaten.  Nog eens 5,8 procent van het personeelsbestand in 2014 was een jaar later verdwenen naar uitkering of inactiviteit.

VVT

In 2015 was ook in de Thuiszorg, en in iets mindere mate in de Verpleging en verzorging, sprake van forse krimp. Het herstel heeft zich in deze branches pas in 2017 ingezet, maar wel in rap tempo. De Thuiszorg kreeg er ruim 5.000 werknemers bij, de Verpleging en verzorging bijna 8.000.

Gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg gaat het ook goed met de werkgelegenheid. Deze is vorig jaar gestegen met 6 procent.

Curatieve zorg

Ziekenhuizen en huisartsenpraktijken hadden van de krimp geen last. Al jaren is daar sprake van een stabiele groei van 1 tot 2 procent. Sinds 2014 komen er ieder jaar gemiddeld duizend werknemers bij in huisartsenpraktijken en gezondheidscentra.

Leeftijd

Het personeelsbestand in de zorg vergrijst: de gemiddelde leeftijd is nu 43 jaar. In de thuiszorg is de gemiddelde leeftijd het hoogst: 44,7 jaar. Het onderzoek omvat de branches verpleging en verzorging, thuiszorg, jeugdzorg en kinderopvang. Het aandeel werknemers jonger dan 35 won met name in de kinderopvang, verpleging en verzorging, thuiszorg en umc’s aan terrein. In de thuiszorg en bij de huisartsen en gezondheidscentra zijn jongere werknemers relatief het minst vertegenwoordigd.

Werkgelegenheid zorg stijgt, jeugdzorg blijft achter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.