Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Werkgroep curatieve zorg wil 6,35 miljard besparen

Mark van Dorresteijn
De werkgroep curatieve zorg wil 6,35 miljard bezuinigen door doelmatigheidswinst, verhoging van het eigen risico en beperking van het verzekerde pakket. Dat blijkt uit het rapport brede heroverwegingen: Curatieve Zorg 2.0.
Werkgroep curatieve zorg wil 6

De stuurgroep noemt drie maatregelen die in elk geval doorgevoerd moeten worden. Daarnaast geven de topambtenaren enkele scenario’s die kunnen leiden tot meer doelmatigheid en besparingen.

Specialisten in loondienst

In elk geval moet de positie van de raad van bestuur versterkt worden ten opzichte van de medische staf. Dat kan door medisch specialisten in loondienst te nemen, mits zij geen ondernemingsrisico nemen. Daarnaast moet alles in het verzekerdenpakket kritischer beoordeeld worden. Tot slot moet er een nationaal instituut komen dat verantwoordelijk is voor kwaliteit en transparantie in de zorg.

Concurrentie

Om doelmatigheidswinst te vergroten geeft de werkgroep drie sturingsmodellen, namelijk via budgetten, concurrentie of een combinatie van beiden. Welke vorm ook gekozen wordt, uiteindelijk zal de zorgmarkt draaien om concurrentie, concludeert de werkgroep na gesprekken met alle partijen en personen.

Veertig SEH’s weg

De rol van de overheid zou daarbij beperkt moeten worden tot kwaliteit en inhoud, en minder op de inrichting van het zorgaanbod. De overheid moet alleen de topreferente zorg en spoedeisende hulp beheersen. De werkgroep pleit voor het terugbrengen van het aantal SEH’s naar zestig. Dat betekent dat het huidige aantal met veertig posten af zal nemen. Hierdoor neemt naar verwachting de gemiddelde ritduur naar een SEH met twee minuten toe.

Verhoging eigen verantwoordelijkheid

Verhogen van het eigen risico naar 775 euro en het instellen van een eigen bijdrage van vijf euro voor een consult bij de huisarts leveren een besparing op van vier miljard. Deze maatregel kan volgens de stuurgroep zorgen voor een daling van de nominale premie met driehonderd euro.

Beperking pakket

De werkgroep wil alleen de meest noodzakelijke zorg verzekeren. In de specialistische zorg en de GGZ verdwijnen daarmee een aantal lichte aandoeningen uit het pakket. Geneesmiddelen voor minder ernstige aandoeningen moeten ook uit het pakket. Hiervoor moet nader onderzoek plaatsvinden. Dieetvoeding en hulpmiddelen zoals gehoortoestellen, verbandmiddelen en incontinentiemateriaal moeten eveneens uit het pakket. Tot slot wil de werkgroep alle paramedische zorg uit het pakket verwijderen, met uitzondering van zorg die evidence based is. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Maximaal 4,4 miljard te korten op de care

‘Vijf miljard bezuinigen op AWBZ niet haalbaar’

Topambtenaren: Meer eigen risico en hogere eigen bijdrage

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

  1. De geldverslaafde overheid:
    Na ruim 40 jaar werken heeft Balkende net voor mijn eindstreep de VUT-regeling afgeschaft. Met al mijn kwaaltjes en ongemakken ben ik te gezond voor de WAO/WIA. Maar daar moet ik wel van alles voor doen en slikken. Nu moet ik daar ook nog eens extra voor gaan betalen. Wordt ik dus nog eens bestolen. En natuurlijk, zodra ik 65 ben zal ook de AOW wel tot een onleefbaarbedrag zijn teruggebracht. Desondanks hoop ik die eindstreep wel te halen. Helaas zwaar teleurgesteld in de zorgzame samenleving waar ik mede voor gestreden heb.

  2. Lees alle reacties
  3. deze voorstellen leiden tot een lastenverzwaring van tenminste zo’n 500 euro voor de patiënten. de beperking van het aantal SEH-voorzieningen zal zeker in de meer perifere gebieden met zekerheid leiden tot meer doden en grotere medische problemen bij slachtoffers door te late hulp.

  4. Ik zie het nog steeds niet gebeuren dat specialisten in loondienst komen. Dit wordt al jaren geroepen maar blijkt toch altijd weer niet haalbaar. Denk alleen maar aan het uitkopen van de specialisten waarbij de overheid de goodwill zou moeten uitbetalen. Op korte termijn kost dit alles de overheid veel meer. Of het op de lange termijn kosten sparend werkt valt ook nog te bezien.

  5. En dat is nu precies wat de zorg deels goedkoper kan maken. Op dit moment gaan teveel mensen onnodig naar de dokter. Gaan teveel mensen onnodig naar de spoed eisende hulp in plaats van de huisartsenpost. Daarnaast kunnen ziekenhuizen tot 30% efficienter werken. Door niet meer met een budget te werken (een vaste zak met geld op de stoep), maar prestaties te belonen, zorg je er voor dat we meer uit de zorg halen dan nu. Specialisten in loondienst zal veel uitmaken. Reken maar uit: 12.000 medisch specialisten keer gemiddeld 243.000 Euro inkomen –> ja, daar moeten de praktijkkosten nog van af.
    De heren met de topsalaris verdienen echt niet samen zoveel dat je niet hoeft te bezuinigen. Er zijn maar een paar in Nederland die in de zorg meer dan 200.000 Euro verdienen. Als je deze mensen verliest aan het bedrijfsleven ben je verder van huis.
    Die rekening van 800 Euro is niet letterlijk de kosten die jij hebt gemaakt. De één krijgt een hogere rekening en de ander een lagere. Uiteindelijk krijgen ziekenhuizen nog een budget en moeten ze het teveel ontvangen geld weer terugbetalen aan de zorgverzekeraar.

  6. bezuinigingen zijn nodig maar doe wel wat nodig is. Begin eerst eens bij de top. Er zijn veel mensen die erover beslissen maar absoluut niet weten hoe het in elkaar steekt. Eigenlijk moet men eens mee gaan lopen in alle lagen van de zorg en verpleging. Men ontmoet dan de patient en het personeel. Ik denk dat ze dan anders gaan denken. Ik werk zelf in de zorg en heb twee kinderen met wat kleine handicaps. Ik wil ook best meer tijd aan mijn gezin besteden, alleen als ik nu stop om meer tijd in mijn kinderen/gezin te steken is er niemand die mij nog een tijd door betaald. Ik heb dan gewoon pech en kom in de problemen met alle kosten die ik heb voor alle ziekenhuis bezoeken en reiskosten !! Gelukkig hebben de ministers gezonden kinderen !!!

  7. De mensen met een minimuminkomen hebben al minder kans op een gezonde oude dag, zie onderzoeken relatie inkomen-gezondheid.Misschien naïef maar ik verwacht dat een toekomstig kabinet bij de uitvoering van dit soort maatregelen eerst eens start bij de mensen met een hoog inkomen en zo, in mondjesmaat, naar beneden. Zodat de zwaksten in de samenleving gevrijwaard blijven van dit soort onzin.

  8. Bovenstaand gelezen te hebben .krijg ik de indruk dat het aan de BAR bedacht is. Zulke discussies heb ik in het verleden vaker meegemaakt en wat is het resultaat , NUL.
    Zeer weinig mensen zijn bereid om te veranderen in een samenleving waar het minder goed gaat. RvB ers denken als eerste aan hun inkomen;hun GSM;hun Lease-auto v/d Instelling ; ruime onkostenvergoedingen; hun bijbanen in o.a. de NvZ ; Status ; Zorgverzekeraars; etc…Politici denken vaak het zelfde !Het heeft allemaal te maken met Cultuur in NL.

  9. als de heren met de topsallarissen eens eerst bij zichzelf zouden beginnen met bezuinigen dan zijn we denk ik al een heel eind op de goede weg.maar nee niets daarvan kom vooral niet aan het geld van diegene die er al zoveel van hebben.hier in nederland wordt je als hard werkende alleen maar gestraft in plaats van beloond.lang leve de democratie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.