Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet verplichte ggz in 2019 uitgevoerd

Redacteur Zorgvisie
De Wet verplichte ggz (Wvggz) wordt niet eerder dan in januari 2019 van kracht. Er is nog veel werk te doen aan de opvolger van de wet BOPZ. Dat meldt Ypsilon, een vereniging voor familieleden en naasten van mensen met een psychische stoornis.
TimeOut-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De Wvggz werd in februari dit jaar aangenomen door de Tweede Kamer. Dat gebeurde na enige onenigheid tussen de Kamerleden en minister Schippers over de observatiemaatregel die in de wet zou worden opgenomen. Die zogeheten time-outmaatregel zou het mogelijk maken om mensen die verward gedrag vertonen verplicht drie dagen ter observatie op te nemen, zodat professionals in die tijd kunnen beslissen of en welke behandeling er verder nodig is. Niet alleen in de Kamer, ook in de branche werd de maatregel met kritiek ontvangen. Volgens veel partijen zou de maatregel leiden tot vrijheidsbeperking van mensen en was er sprake van schending van de Rechten van de Mens. Schippers schrapte de time-outmaatregel uiteindelijk, waarna de Kamer alsnog instemde met de Wvggz.

Invoering nieuwe wet
De Eerste Kamer heeft nog wat langer de tijd nodig om te beslissen over de nieuwe wet, laat Ypsilon weten. Tegelijkertijd met de Wvggz, worden ook de Wet zorg en dwang en de Wet forensische zorg ingevoerd. Maar die drie wetten vragen volgens de betrokken bewindspersonen om een ‘zorgvuldige implementatie’, waarvoor er nog veel werk is te doen. Ypsilon-directeur Bert Stavenruiter reageert in een persbericht teleurgesteld. ‘Jammer. Ypsilon strijdt al 20 jaar voor betere wetgeving rond dwang. En nu die zo dichtbij is, duurt het wéér een jaar langer voor familie een rol krijgt in de procedure, voor de familievertrouwenspersoon een wettelijke status heeft en voor dwang voortaan de behandeling betreft en niet meer alleen de opname.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.