Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Wetswijziging maakt flexibel verlof mantelzorgers mogelijk

Het wordt makkelijker om werk te combineren met zorg voor kinderen of naasten. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Wetswijziging maakt flexibel verlof mantelzorgers mogelijk

In het voorstel worden bestaande wettelijke regelingen op enkele punten aangepast om het simpeler te maken om kortstondig meer of juist minder uren te gaan werken. Het gaat daarbij om de Wet arbeid en zorg en de Wet aanpassing arbeidsduur. Het eenvoudiger opnemen van verschillende verloven moet overigens nog wel in overleg met de werkgever gebeuren.

Extra verlof

Bij langdurend zorgverlof wordt het in sommige gevallen mogelijk om verlof op te nemen om andere mensen dan directe familieleden te helpen. Ook maakt het kabinet het voor werkende ouders eenvoudiger om ouderschapsverlof op te nemen. Moeders van een baby die tijdens het bevallingsverlof in het ziekenhuis is opgenomen, krijgen recht op extra verlof. Hierdoor heeft de moeder nog voldoende tijd om zelf het kind thuis te verzorgen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Mantelzorgers meten overbelasting op website

Ophef rond column Sabine Uitslag over mantelzorg

‘Professionals en mantelzorgers zijn collega’s’

Haagse Hogeschool stelt lectoraat Mantelzorg in

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Structureel dus weer geen oplossing……..
    Minder werken=minder inkomsten.
    Een zieke of gehandicapten thuis is héél veel geld kwijt aan eigen bijdrage’s en niet vergoede medicijnen.
    Schandalig. En daar word een wet voor gemaakt die helemaal niet brengt, alleen nog meer zorgen……Geweldig. Hier is heel erg goed over nagedacht!
    EIgen verantwoordelijkheid, het mag niets kosten, werken en zorgen totdat wij burgers erbij neervallen. Weg vangnet, weg profecionele hulp. Hoera voor de “zoek het maar uit” tijdperk!!!

  3. Empathie is een woord wat voor dit kabinet te moeilijk is om te schrijven en te moeilijk is om te onthouden.Laten we maar zeggen dat ze de tel kwijt zijn,met als grote gemene deler onze Mark Rutte.Wil niemand kwetsen maar Henk Kamp en consorten hebben bij hun wetsvoorstellen een psychose en verkeren in een manisch depressieve bui.Bij een bijeenkomst van de V V D veegde ik jaren geleden de vloer al aan met de abjecte gedachten van dit stel losgeslagen dronken studenten.Heb huidige bewindvoerders in hun jeugdjaren regelmatig als baas gehad bij een heel bekend Hippisch Evenement in Rotterdam en later als klant bij een makelaar in verzekeringen.Het was om kotsmisselijk van te worden en de enige man die een menselijke waardigheid en belangstelling toonde was Jacques Schoufour,de rest kan voor mij zo op de grote hoop afval

  4. Zoiets regel je niet met een wet. Werkgevers hebben een hartsgrondige hekel aan mensen die (flexibel) buitengewoon verlof opnemen. Dat is ook begrijpelijk omdat dergelijk verlof lastig inplanbaar is, en dat de extra overdracht/inwerktijd een flinke schadepost is. Zolang de werkgever niet op de een of andere wijze wordt gecompenseerd zal ik mijn werkgever onder geen enkele voorwaarde vragen om een buitengewoon verlof. Dat zal ook zo zijn voor een groot deel van de Nederlandse werknemers.

  5. Het wordt mogelijk gemaakt om kortstondig meer of juist minder uren te gaan werken. Mijn aandacht valt op het woord ‘kortstondig’.
    Een kenmerk van mantelzorg is dat het juist langdurig is.
    Ik pleit voor veel meer algehele flexibilisering van arbeid en mogelijkheden om thuis te werken. Dat biedt mantelzorgers meer mogelijkheden dan een kortstondige mogelijkheid voor verlof.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.