Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WFZ verleent meer garanties in 2010

Mark van Dorresteijn
Het Waarborgfonds voor de Zorgsector heeft in 2010 aanzienlijk meer garanties verleend dan vooraf was verondersteld. In plaats van de verwachte 600 miljoen euro aan nieuwe langlopende garanties, stelde het WFZ bijna 1,1 miljard euro garant.
WFZ verleent meer garanties in 2010

Het garant gestelde bedrag in 2010 is ook hoger dan voorgaande jaren. In 2009 verleende het WFZ voor 849 miljoen aan garanties. Over 2008 was dat 953 miljoen.

Verwachting 2010

Het waarborgfonds verwachtte in het jaarverslag 2009 dat het garantievolume in 2010 zou dalen tot rond de 600 miljoen euro. Reden daarvoor was een incidentele inhaalslag die in 2009 plaatsvond. Ook verwachtte het dat zorginstellingen hun nieuwbouwplannen liever zouden uitstellen als er geen directe noodzaak was. Ten derde zouden banken en het WFZ veel kritischer gaan kijken naar nieuwe projecten.

Resultaat 2010

De verklaring voor het hoog uitgevallen bedrag is volgens Herman Bellers, voorzitter WFZ, tweeledig. “Op de eerste plaats dienden zorginstellingen in 2010 meer investeringsplannen in. Mede door de vele onduidelijkheden over het toekomstige bekostigingssysteem was in de voorafgaande jaren door veel zorginstellingen tijdelijk ‘pas op de plaats gemaakt’ met betrekking tot nieuwe investeringen. In 2010 lijkt een inhaalslag te zijn gemaakt. Op de tweede plaats vertoont de kwaliteit van de onderbouwing van de investeringsplannen een stijgende lijn. Hierdoor konden door het WFZ verhoudingsgewijs meer verzoeken worden gehonoreerd.” De totale omvang van de WFZ-garanties bedroeg eind 2010 ruim 8,4 miljard.

Toekomst zorgsector

Hoe de financierbaarheid van de zorgsector zich in de toekomst zal ontwikkelen is moeilijk te voorspellen, stelt Bellers in het jaarverslag. “Voor de korte termijn is vooral van belang hoe de bekostigingssystematiek in de verschillende deelsectoren concreet wordt uitgewerkt in combinatie met de handhaving van het macrobudgettaire kader voor de zorgsector, en de wijze waarop dit het risico voor individuele zorginstellingen beïnvloedt.” Ook de opstelling van de zorgverzekeraars is volgens hem belangrijk. “Een eenduidig ‘commitment’ van verzekeraars wordt in toenemende mate onontbeerlijk voor het al dan niet doorgang vinden van omvangrijke investeringsplannen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Samenvatting Jaarverslag WFZ 2010 (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.