Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wiegel: ‘100 miljoen onterecht gedeclareerd’

In 2008 heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voor 7 miljoen euro aan verzekeringsfraude ontdekt. Voorzitter Hans Wiegel in het Radio 1 Journaal: “Dat zijn dus mensen die de boel opzettelijk beduvelen.” Er is ook voor 93 miljoen euro onterecht gedeclareerd.

ZN meldt dat zij 52 procent meer onterechte declaraties hebben ontdekt in vergelijking met 2007. De zorgverzekeraars verwachten in de toekomst nog meer onjuiste declaraties op te sporen door een verdergaande samenwerking met het ministerie van VWS, de NZa, zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en het Openbaar Ministerie.

Grotere fraudezaken

In totaal heeft Zorgverzekeraars Nederland 392 fraudegevallen vastgesteld. Dat is een afname ten opzichte van 2007, maar het gemiddelde fraudebedrag kwam in 2008 neer op 17.550 euro, meer dan een verdubbeling van het bedrag in 2007. De zorgverzekeraars rapporteren ook een toename in het aantal sancties als straf voor een frauduleuze declaratie.

Dbc-fraude

Uit gegevens van Vektis, het onderzoeksbureau van ZN, dat de inkomens van vrijgevestigde medisch specialisten met wel veertig procent zijn gestegen in de eerste helft van 2008. Dit komt door het afschaffen van de lumpsum en door de introductie van het dbc-systeem. Hoe meer dbc’s en hoe prijziger de dbc’s zijn, hoe meer een specialist verdient. In het meinummer van Zorgvisie wordt onderzocht in hoeverre medisch specialisten frauderen met diagnose-behandelingcombinaties. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Het rapport van Zorgverzekeraars Nederland

Lees ook:

Inkomens specialisten stijgen explosief

Kabinet wil inkomens specialisten aanpakken

Zorgbureau Agnes pleegde geen pgb-fraude

Ggz vreest ‘hausse aan tuchtzaken’ door plan ZN

2 REACTIES

  1. Onterecht gedeclareerd? Startproblemen van nieuwe declaratiemethoden sinds de invoering van de DBC’s wellicht? 7 miljoen ten onrechte klinkt als heel veel, maar op het totale budget is het heel weinig: nog steeds teveel uiteraard, maar weer worden zorgverleners neergezet als fraudeurs en zakkenvullers..
    Daarbij, er zou toch marktwerking komen? Die is er helemaal niet, met plafonds aan vergoedingen voor DBC’s en een tekort aan zorgverleners! Als er echt marktwerking was zou ik mijn uurtarief enorm op kunnen schroeven (doe ik niet, ik ben niet in de gezondheidszorg gaan werken omdat ik rijk wilde worden)..
    Vreselijk, dit soort ongenuanceerde berichten.

  2. Lees alle reacties
  3. Dat het DBC-systeem( DOT-Zorgproduct) op de schop gaat is een goede zaak. Er zijn te veel DBC s in omloop en een optie is verminderen. Dat gaat eindelijk gebeuren. Een prima zaak, maar het gaat nog niet ver genoeg.De kosten in de zorg kunnen een stuk goedkoper door de burocratie verminderen. Zolang dat niet gebeurd blijven de kosten in de zorg duur!Alternatieven zijn er. Een Debat waard.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.