Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wmo-pilot: Contacten in de wijk

Patricia van der Zalm
[Exclusief] Cliënten naar buiten, de buurt naar binnen. Onder dit motto is onlangs een Wmo-pilot van start gegaan in Winterswijk. Siza en Estinea, organisaties voor mensen met een – verstandelijke – beperking, zijn de aanjagers die cliënten en buurtbewoners in wijkcentrum Mondriaan samenbrengen.
Wmo-pilot: Contacten in de wijk
Foto: anp / Erik van ‘t Wout

Een nieuw soort chemie. Zo omschrijft Adriënne van Nek van Siza wat er ontstaat tijdens de ontmoetingen tussen cliënten van haar organisatie en buurtbewoners in wijkcentrum Mondriaan in Winterswijk. Hier zijn Siza en Estinea onlangs een Wmo-pilot gestart om hun cliënten en buurtbewoners met elkaar in contact te brengen.

Van Nek en haar collega Herman Winkelhorst van Estinea zijn de trekkers van de pilot, die tot januari 2015 loopt. Beiden zien de Wmo niet alleen als iets dat van bovenaf is opgelegd, maar ook als kans voor mensen met een beperking. ‘Zij kunnen in deze pilot en in soortgelijke projecten in de wijk hun talenten ontwikkelen.’ Cliënten worden ingeschakeld bij werkzaamheden en activiteiten, krijgen waardering, doen (werk-)ervaring op en vinden het volgens Winkelhorst fijn om te kunnen laten zien wat zij kunnen. Buurtbewoners vinden er aanspraak, gezelligheid en nieuwe contacten.

Buurttafel

Een van de initiatieven in Mondriaan is de maandelijkse buurttafel, waar bewoners, cliënten en vrijwilligers met elkaar eten. ‘Wij zijn de aanjagers, maar op termijn moeten collega’s en buurtbewoners dit soort activiteiten overnemen. Een van de buurtbewoners is kok en wil dit doen. Er is nu al een cliënt van Estinea die hem helpt. Zo kun je zorgen voor werkervaringsplekken.’ Dit past, zeggen ze, mooi bij een belangrijk doel van de Wmo: participatie van burgers. ‘We hopen op het effect van een olievlek.’

Speeltuin

Een ander pilotproject is de groengroep: cliënten onderhouden met vrijwilligers wekelijks de plaatselijke speeltuin en doen tuinklussen bij buurtbewoners die dit zelf niet meer kunnen.

De gemeente Winterswijk is nauw betrokken bij de pilot. ‘Het Wmo-loket wijst bijvoorbeeld ouderenbonden of verzorgingshuizen op onze activiteiten. Zo kunnen initiatieven op elkaar worden afgestemd’, zegt Winkelhorst. Verder doen vijftien vrijwilligers mee via Estinea en Siza zelf en via de sociale dienst, en is er regelmatig overleg met opbouworganisatie Welzijn. ‘Zij hebben voelsprieten in de wijk en weten waar bewoners behoefte aan hebben.’

Geslaagd

Na januari volgend jaar zullen managers van Siza en Estinea de resultaten van de pilot analyseren en aanbieden aan de provincie Gelderland, de subsidiegever. Voor Van Nek is de pilot nu al geslaagd. ‘Cliënten meer naar buiten, de buurt meer naar binnen. Dat is een van de hoofddoelen en dat gebeurt ook. Bovendien werken Estinea en Siza in dit project intensief samen aan een gezamenlijk doel. We versterken elkaar en zijn geen eilandjes meer.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.