Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zeeuws ziekenhuis kampt met problemen

Eindredacteur
Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, met vestigingen in Goes en Vlissingen, kampt met problemen na overheveling van afdelingen. Op de operatiekamers (OK's) dreigde de situatie uit de hand te lopen.
Zeeuws ziekenhuis kampt met problemen

De patiëntveiligheid is niet in het geding geweest, zo laat bestuursvoorzitter Huybert van Eck van het Zeeuwse ziekenhuis weten. Volgens hem waren de problemen organisatorisch van aard.

Slechte OK-planning

Eind februari is de hoogcomplexe zorg in Goes geconcentreerd en de laagcomplexe zorg in Vlissingen. Van Eck: “De OK-planning en bezetting liepen niet geweldig. Operaties werden bijvoorbeeld op de verkeerde locatie gepland. Tijdens een interne meeting, alweer enige tijd geleden, is besproken dat er iets moest gebeuren omdat er anders ‘chaos zou ontstaan’.”

Interimmanager

Van Eck ontkent dat er daadwerkelijk sprake is geweest van chaotische toestanden. De interimmanager die was ingehuurd om de operatieafdelingen te reorganiseren, zou uit zijn functie zijn gezet. Van Eck wil dit niet bevestigen, maar heeft het wel over ‘managementingrepen waarbij taken zijn overgeheveld’ en zegt dat het voordeel van interimmers is dat je daar gemakkelijk afscheid van kan nemen. Hij hoopt dat de processen in de loop van het najaar weer in orde zijn.

Signalen

Het rommelt al langer in midden-Zeeland. Vakbond Abvakabo FNV zegt regelmatig signalen te krijgen van werknemers van het ADRZ dat dingen niet goed lopen. “Alles gaat onder een hele hoge werkdruk, daardoor kunnen fouten ontstaan.” Oorzaak zou zijn de zorgelijke financiële situatie, onder meer vanwege de jarenlange slechte resultaten van de Oosterscheldeziekenhuizen. Ook de stucturele, generieke korting die VWS de ziekenhuizen heeft opgelegd, komt in het ADRZ hard aan. Van Eck: “Wij hebben vorig jaar 8 miljoen euro moeten ombuigen, dat is 5 procent van de totale organisatie.”

Nieuw ziekenhuis

De bevolking van Walcheren en de gemeenten Middelburg en Vlissingen maken zich al sinds de fusie sterk voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Vlissingen. Zorgaanbieders en ondernemers werpen zich op om het ziekenhuis te kopen of om een nieuw ziekenhuis op te richten op Walcheren. In de Tweede Kamer is meerdere malen gedebatteerd over de situatie in Zeeland. Minister Schippers stuurde in juni een brief waarin zij meldde niet te willen ingrijpen: de regio moet het zelf oplossen. De SP, de PvdA en de Partij voor Zeeland van de statenfractie hebben de provincie gevraagd om een werkgroep in te stellen die zich met de betrokken partijen buigt over een ziekenhuisvisie voor de toekomst. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. En dan nog van die prachtige plannen smeden: nieuwe zbc in Zierikzee samen met private investeerders. Als je geen brood kan bakken bak dan geen taart. Jarenlang heb ik in Zeeland gewoond, jammer dat het zo teloor gaat. En die mijnheer van de PVV wordt bedankt voor de eigen bijdrage voor GGZ patienten die zijn partij in de 2e kamer heeft doorgedrukt tegen de zin van het CDA (zegt minister Schippers).

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.