Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandige klinieken in geldnood

Zelfstandige behandelcentra hebben een slechte onderhandelingspositie tegenover de zorgverzekeraars. Het duurt lang voordat contracten tot stand komen en declaraties worden pas maanden nadat ze zijn ingediend, betaald. Dit blijkt uit een enquête die brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) hield onder haar leden.

De klinieken ontvangen geen voorschotten zoals de ziekenhuizen. Veel zelfstandige behandelcentra (zbc’s) zitten in geldnood. Sommige eigenaren van klinieken moeten geld lenen bij familieleden om de salarissen van het personeel te betalen. Yolande Mansveld, algemeen directeur van Medinova, zegt last te hebben van de late contractering. “Voor 1 januari moet duidelijk zijn of je een contract hebt met een zorgverzekeraar zodat je diens verzekerden mag behandelen. Dat betekent dat de onderhandelingen in het laatste kwartaal van het jaar moeten zijn afgerond. Dat lukt niet.” Mansveld wijt de vertraging aan het wachten op de schoningsprijzen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die dienen als richtsnoer voor de onderhandelingen over de vrije prijzen.

Schoningsprijzen

De schoningsprijzen kwamen pas in december beschikbaar. Uit de ZKN-enquête blijkt dat vorig jaar mei een kwart van de zbc’s nog geen overeenkomst had met zijn belangrijkste zorgverzekeraars. Nu ziet het er niet veel beter uit. Als er wel een contract komt, zijn de condities scherp. Zbc’s geven kortingen op behandelingen in het b-segment van circa vijftien procent. In het asegment zijn de kortingen iets lager. Hiermee kunnen zorgverzekeraars ziekenhuizen onder druk zetten.

Bodemprijs

Het omgekeerde gebeurt ook. “Er wordt verwezen naar ziekenhuizen die per staaroperatie een bodemprijs van 900 euro rekenen. Wij vragen 1.100 à 1.200 euro”, zegt directeur Peter de Koning van Oogziekenhuis Zonnestraal in Hilversum. “Veel zorgverzekeraars zijn alleen maar gericht op de prijs. Ze zeggen dat ze ook op kwaliteit inkopen, maar als je vervolgens navraagt hoe ze dat doen, blijft het angstvallig stil.” Volgens ZKN zijn de verhoudingen zoek.

ZBC’s

Een groot aantal zbc’s heeft te maken met één dominante verzekeraar in de regio die een marktaandeel heeft van meer dan vijftig procent. Na de vorming van inkoopcombinatie Multizorg nieuwe stijl zijn er in Nederland vijf à zes grote zorginkoopcombinaties. De enige verzekeraar die goed scoort bij de behandelcentra is Agis. De andere krijgen een dikke onvoldoende. ZKN heeft de minister van Volksgezondheid gevraagd in te grijpen in de machtsconcentratie die heeft plaatsgevonden. (Eric Bassant)

Lees ook:

Privékliniek betwist oordeel inspectie

‘Zorgverzekeraars ondermijnen marktwerking’

ZN: toegankelijkheid zorgverzekeringen is verbeterd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.