Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg in privéklinieken moet beter

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zelfstandige klinieken nemen het minder nauw met kwaliteitseisen. Dat staat in het rapport “Toezicht particuliere klinieken 2014: de schouders eronder!”. Ook al gaat het rapport over 2014, de druk van de Inspectie blijft nodig, zo laat zij weten.
botox.fotolia.jpg
Fotolia

Bij 18 van de 21 klinieken zij tijdens bezoeken tekortkomingen ontdekt. De Inspectie legde 106 verbetermaatregelen op. Veertig procent van de 103 klinieken heeft foutieve gegevens aan de Inspectie aangeleverd. 

Kwaliteitseisen
Zelfstandige klinieken nemen het wat minder nauw met de kwaliteitseisen, zo stelt inspecteur generaal Ronnie van Diemen: ‘Uit de inspectiebezoeken blijkt dat raden van bestuur en zorgverleners, van wie er ook in ziekenhuizen werken, bewust of onbewust ervan uitgaan dat het in particuliere klinieken een tandje lager kan. Ik benadruk: dit is niet het geval!’

Patiëntveiligheid
Van Diemen wijst er op dat operaties onder dezelfde vereiste hygiënische omstandigheden moeten worden uitgevoerd, dat in het operatief proces de stopmomenten in acht genomen moeten worden. Evenals ziekenhuizen zijn particuliere klinieken verplicht hun patiënten voor te lichten en toestemming voor onderzoek en behandeling te vragen. Ook dienen zij de klachtenprocedures goed te hebben geregeld.

Inspectie Gezondheidszorg
De bezoeken van 2014 en 2015 aan de particuliere klinieken zijn dan ook aanleiding om in 2016 door te gaan met onaangekondigde bezoeken.Onder druk van de Inspectie hebben de klinieken de nodige verbetermaatregelen doorgevoerd. Inmiddels bestaan er twee klinieken niet meer en heeft één kliniek zijn zorgpakket aangepast. De Inspectie laat weten dat nieuwe bezoeken aan andere klinieken aantonen dat Inspectiedruk nodig blijft. Zo staat er op dit moment weer een kliniek onder verscherpt toezicht: Clinic63 met vestigingen door het hele land. Privékliniek Medical and Beauty Clinic B.V. ook wel bekend als de Tian Men Clinic of Health & Food clinic of Stamcel Kliniek Nederland, gevestigd in Rotterdam is onlangs tot nader order gesloten. 

Risicovol
Slechts bij drie van de 21 bezochte klinieken in 2014 zijn geen tekortkomingen geconstateerd. In één kliniek waren de tekortkomingen ernstig en was de kwaliteit en veiligheid van zorg dermate risicovol dat verscherpt toezicht is ingesteld. De tekortkomingen betroffen bestuurlijke verantwoordelijkheid, incidentenmanagement en patiëntenrechten, kwaliteitsbeleid professionals, dossiervoering, zorgproces, infectiepreventie, medicatieveiligheid en medische hulpmiddelen en apparatuur.

ZKN
Brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland laat weten de kwaliteit binnen de aangesloten klinieken verder te gaan borgen. Directeur Paulette Timmerman: ‘De Inspectie constateert dat klinieken een belangrijke en fundamentele positie hebben verworven in de gezondheidszorg. Het is belangrijk dat in zelfstandige klinieken zorg van de hoogste kwaliteit wordt geleverd. ZKN en haar leden hebben dan ook van harte meegewerkt aan de onderzoeken van Igz en zijn voortvarend aan de slag gegaan met de verbeterpunten. Wij nemen de aanbevelingen van Igz aan ZKN ter harte en onderzoeken hoe wij deze structureel kunnen opnemen in het ZKN-keurmerk.’

Particuliere klinieken
De particuliere klinieken die de Inspectie in 2014 bezocht, zijn: Academisch Centrum voor Refractie Chirurgie;  Besnijdenis Centrum Nederland, Gouda; DC Klinieken, Roermond; Derma2Care, Haarlem; Doctors Inc, Amterdam; Easy Cosmetics, Amsterdam; Excimer Laser Centrum, Nijmegen; Flevoclinic, Almere; Helon, Hengelo; KEM kliniek, Renswoude; Laser Company, Hoofddorp; MedCentric, Oostburg; Nationaal Huidcentrum, Bussum; Nederlandse Obesitas Kliniek Eindhoven; Sanaderm/Santé Consult, Hoorn; SanaVisie Bodyclinic , Mill; Van Raath kliniek, Leusden; Victoriakliniek, Zierikzee.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.