Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zelfstandige Klinieken tegen aanpassing Artikel 13

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Aanpassing van Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet dreigt zorgvernieuwing in de kiem te smoren.
Zelfstandige Klinieken tegen aanpassing Artikel 13
Foto: Stockxchng

Jak Dekker, voorzitter van brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland: ‘De aanpassing van Artikel 13 komt te vroeg.’

Hoofdlijnenakkoord

Dekker zegt dit vandaag tijdens het jaarcongres van zijn organisatie. ZKN is mede-ondertekenaar van het hoofdlijnenakkoord. De brancheorganisatie wil dat het Hoofdlijnenakkoord Medisch Specialistische Zorg integraal wordt doorgevoerd. Alle afspraken daarin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zegt ZKN. Door nu Artikel 13 te wijzigen, wordt de machtsongelijkheid op toch al ongelijke speelveld nog groter.

Artikel 13

Artikel 13 stelt dat zorgverzekeraars de nota van een niet gecontracteerde zorgaanbieder niet volledig hoeven te vergoeden. De vergoeding mag ook weer niet zo laag zijn dat het voor de verzekerden een “hinderpaal” is om naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te gaan. In de praktijk vergoeden zorgverzekeraars rond 80 procent van de nota. Morgen vindt een Kamerdebat plaats waarin het voorstel op tafel ligt de verplichte vergoeding van niet gecontracteerde zorg drastisch te verlagen. Het “hinderpaalcriterium” zou daarmee worden geschrapt. Lees hier alle stukken over de wijziging van Artikel 13.

Niet fair

Volgens ZKN is er op dit moment nog geen sprake van een fair en eerlijk contracteerproces. Het is nog niet duidelijk waarop verzekeraars straks contracteren en hoe zij hun verzekerden zullen gaan sturen. Daarom is het te vroeg om deze rol al aan zorgverzekeraars toe te vertrouwen, zegt ZKN. Er is wel een code in de maak die het contracteerproces in goede banen moet leiden. De ontwikkeling van deze code ‘Good Contracting Practices’ is overeengekomen aan de zijlijn van het Hoofdlijnenakkoord 2014-2017. Bovendien zal de NZa het contracteerproces monitoren.

Zorgverzekeraars

ZKN pleit bij zorgverzekeraars voor een visie op hun zorginkoop voor de komende vijf jaar, zodat zorgaanbieders meer houvast hebben bij de keuzes die zij zullen moeten maken. Juist nieuwe zorgaanbieders, lees: zelfstandige klinieken, moeten daarin een kans krijgen. Dekker: ‘Nieuwkomers zijn cruciaal in elke sector. Zij prikkelen de gevestigde instellingen’.

Zelfstandige Klinieken

Voor veel zelfstandige klinieken was 2013 een moeilijk jaar. Vooral de klinieken met minder hoge omzetten zijn getroffen door terugbetalingsverplichtingen over 2012. Zij moeten moeten soms tonnen terug betalen aan zorgverzekeraars. Er zijn hier zelfs al klinieken op failliet gegaan. Dat, terwijl juist de zelfstandige klinieken kunnen zorgen voor innovatief, kwalitatief en goed geprijsd zorgaanbod, zo zegt Dekker.

NB: het voor 5 juni aangekondigde Kamerdebat is inmiddels tot nader order uitgesteld.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.