Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZGT onderzoekt concentratie klinische verloskunde

Mark van Dorresteijn
De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) is van plan om de klinische verloskunde in Hengelo te concentreren. In Almelo blijft eerstelijnsverloskunde met achtervang van het ziekenhuis. “Tegen de zomer neemt het ziekenhuis pas een besluit”, zegt Ineke Lantinga, woordvoerder van het ziekenhuis.
ZGT onderzoekt concentratie klinische verloskunde

De woordvoerder legt uit dat er behoorlijk wat sentimenten spelen tussen Almelo en Hengelo. Dat blijkt ook uit acties van de SP Overijssel. Lijsttrekker Frank Futselaar haalde binnen een uur ruim 360 handtekeningen op om de klinische zorg in Almelo te houden. De SP laat het niet bij deze actie zitten en kondigt aan van plan te zijn ook op andere plaatsen actie te voeren.

Verwarring

Lantinga legt uit dat concentratie in Hengelo op dit moment als juiste keuze wordt gezien, maar dat het bestuur van de ziekenhuisgroep eerst nog met alle partijen om tafel wil zitten voordat hij een besluit neemt. “Er ontstaat ook verwarring over de kwestie. Veel mensen denken dat er in Almelo helemaal geen verloskunde meer zal zijn, maar het gaat puur om de klinische verloskunde. Indien we beslissen dat de klinische verloskunde in Hengelo geconcentreerd wordt, dan blijft in Almelo nog altijd de eerstelijnsverloskunde met achtervang van het ziekenhuis.”

Onbegrip

Herre Kingma, bestuurder van het Medisch Spectrum Twente in Enschede, vraagt zich in dagblad TC Tubantia af waarom de ZGT uitgerekend in Hengelo de bevallingen wil concentreren. De concentratie betekent volgens de bestuurder dat vrouwen in twee ziekenhuizen op korte afstand van elkaar kunnen bevallen, maar ook dat de regio Almelo een ‘witte vlek’ wordt op het gebied van klinische kraamzorg. “De keuze voor Hengelo kan ik alleen verklaren uit concurrentie- en marktoverwegingen”, meent Kingma.

Kostenplaatje

Het besluit heeft volgens Lantinga niet zozeer met concurrentie te maken. Volgens haar verleent de ZGT de meeste zorg in Hengelo. De klinische kraamzorg vestigen in Almelo zou niet rendabel zijn. Bovendien hebben het ziekenhuis in Twente en in Enschede beide hun eigen verzorgingsgebied. Aan de randen hebben mensen keuze uit twee ziekenhuizen. Vooral de kosten spelen een belangrijke rol. “Op de afdeling klinische verloskunde moet 24-uur een team paraat staan. Dat betekent bijvoorbeeld dat wij minimaal drie gynaecologen nodig hebben voor een dagbezetting. Het is daardoor niet rendabel om op beide locaties de verloskunde op klinisch niveau aan te bieden. Aangezien wij de luxepositie van twee ziekenhuizen hebben, kunnen we kiezen. Datzelfde hebben we vorig jaar al gedaan met neurologie. We proberen de zorg zo goed mogelijk over de ziekenhuizen te verdelen. Het gaat erom dat wij de zorg over de ziekenhuizen verdelen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Onbegrip over kraamzorgstop Almelo

Chirurgie en traumatologie weg bij ZGT

‘Geen gedwongen ontslagen bij ZGT’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.