Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis en artsen Assen ruziën door

Het conflict tussen het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en de specialisten die een eigen kliniek zijn gestart, sleept zich voort. De specialisten mogen sinds 1 oktober niet meer in hun eigen kliniek opereren.

Dat mag niet, omdat het Scheidsgerecht Gezondheidszorg hen dat verbiedt. Het gerecht zei op 8 augustus, in een zaak die het ziekenhuis tegen de specialisten had aangespannen, dat de specialisten niet zonder toestemming van het ziekenhuis een eigen kliniek hadden mogen starten.

Eenvoudige opraties

De specialisten zijn de kliniek De Admiraal gestart, omdat zij vrezen dat ze anders hun vak niet meer kunnen uitoefenen. In de kliniek verrichten de specialisten eenvoudige operaties voor liesbreuken en spataderen. Daarnaast bieden ze in de kliniek zorg die uniek is in de regio. Een multidisciplinair team van specialisten doet diagnoses voor vasculaire geneeskunde, bekkenbodemzorg en buikwandchirurgie. Daardoor worden patiënter sneller en beter geholpen. Het gaat om verzekerbare zorg waarover de kliniek met zorgverzekeraars afspraken maakt.

Werkgebied

De eenvoudige operaties, met name de spataderoperaties, kunnen de specialisten maar weinig uitvoeren in het ziekenhuis, omdat die operaties geleidelijk zijn overgenomen door de Braam-kliniek. Die opende ruim tien jaar geleden zijn deuren en doet vooral spataderoperaties. De specialisten zijn bang dat ze de complexe operaties ook niet meer mogen doen, omdat ze die volgens de normen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet vaak genoeg doen. Dat komt doordat het werkgebied van het ziekenhuis met 120.000 mensen te klein is. Met de kliniek willen ze patiënten uit het werkgebied van andere ziekenhuizen werven en doorsluizen naar het ziekenhuis. Volgens de specialisten slagen ze in hun opzet.

Externe partij

Toch wil het bestuur van het Wilhelmina Ziekenhuis niets weten van de kliniek. “Er lekt omzet weg. En dat juist van operaties waarop geld te verdienen valt”, zegt bestuurder Boudewijn Ponsioen. Het grootste obstakel voor een oplossing is dat de specialisten in zee zijn gegaan met een externe partij, Quetal. Dit driemansbedrijf legt zich erop toe samenhangende activiteiten sneller en beter buiten het ziekenhuis te organiseren. De specialisten hebben het ziekenhuis na het vonnis aangeboden geleidelijk een meerderheidsbelang op te bouwen. Maar het bestuur wil direct zeggenschap krijgen over De Admiraal en Quetal uitkopen. De specialisten weigeren dat, omdat dit bedrijf er juist in is geslaagd om de zorg heel efficiënt te organiseren. Om te voorkomen dat de kliniek failliet gaat, huurt De Admiraal sinds 1 oktober andere specialisten in. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Scheidsgerecht fluit specialisten terug

Kwaliteit zorg klinieken inzichtelijk door indicatoren

Toename privé-klinieken verwacht

Privéklinieken stellen geschillencommissie in

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.