Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuis laat rekening liggen’

De algemene ziekenhuizen kunnen gezamenlijk 100 tot 120 miljoen euro besparen door efficiënter beheer van hun werkkapitaal. Dit becijfert adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants op basis van een steekproef onder een kwart van de ziekehuizen.

Adviseurs Robin Alma en Mireille van Reenen constateren dat ziekenhuizen rekeningen onnodig lang laten liggen. Dit kost geld, want hoe langer betaling op zich laat wachten, hoe meer geld ziekenhuizen moeten lenen om de dagelijkse activiteiten te bekostigen. De hiermee gemoeide financieringskosten kunnen per ziekenhuis oplopen tot een miljoen euro per jaar.

Betere planning

De lange behandelduur vormt de grootste kostenpost. Gemiddeld doet een ziekenhuis er vijf maanden over om een dbc af te ronden. Pas als ook de laatste behandeling is verricht, kan de dbc worden gefactureerd. Een betere logistieke planning kan in dit opzicht uitkomst brengen, gelooft Robin Alma. “Als er in het begin van een dbc-traject twee dure behandelingen zitten, moet een ziekenhuis maanden op betaling wachten. Je kunt kijken of je die twee dure behandelingen kunt spreiden of proberen de afsluitende controle naar voren te halen.”

Direct

Is het dbc-traject eenmaal afgerond, dan doet een gemiddeld ziekenhuis er drie weken over om een factuur de deur uit te krijgen. Te lang, vindt Alma. Met een gestroomlijnde administratie en IT moet een ziekenhuis in staat zijn om een factuur direct na afsluiting van de dbc op te stellen.

Debiteurentermijn

Na verzending van de factuur moet een ziekenhuis nog tweeënhalve maand wachten alvorens de verzekeraar tot betaling overgaat. Dit is bijna twee keer langer dan de gemiddelde debiteurentermijn in het Nederlandse bedrijfsleven. “Verzekeraars kennen het spel beter”, stelt Alma. “Logisch, want zij werken van huis uit in een business waar alles draait om de tijdswaarde van geld. Als ze het geld langer in de zak houden, kunnen ze er langer rente over trekken. Ziekenhuizen hebben nog niet helemaal door dat je met dit soort zaken geld kunt verdienen.”

Werkkapitaal

Dit is volgens Alma begrijpelijk, aangezien werkkapitaalmanagement pas sinds de komst van dbc’s zichtbaar invloed heeft op de bedrijfsresultaten. Met de invoering van de dbc’s is het gemiddelde werkkapitaal van een Nederlands ziekenhuis gestegen van 25 miljoen naar 55 miljoen. Niet alleen is werkkapitaalmanagement een relatief nieuw instrument, het raakt ook aan een gevoelig onderwerp als de planning van het medische proces. In de ogen van specialisten hebben zij het in dit domein voor het zeggen en niet het management. “Als je zegt dat een behandeling anders moet, loop je altijd het risico op conflicten met de medische staf”, erkent Alma. “Toch zijn er verder weinig redenen om het werkkapitaalmanagement niet te verbeteren. Je wordt er niks slechter van. Je hoeft er niets voor te laten en je hoeft ook geen mensen te ontslaan of te bezuinigen.”(PvdP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.