Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis MCA verhuist naar Heerhugowaard

Mark van Dorresteijn
Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) gaat weg uit Alkmaar. De ziekenhuisdirectie heeft gisteren besloten naar Heerhugowaard te verhuizen en daar een nieuw gebouw neer te zetten. Zo maakt het ziekenhuis bekend.
Ziekenhuis MCA verhuist naar Heerhugowaard

Het MCA bouwt in Heerhugowaard een Regionaal Topklinisch Interventie Centrum. Hier komen de operatiekamers, de intensive care, het cardiologisch interventiecentrum, de spoedeisende zorg, verloskunde en de verpleegafdelingen.

Zoektocht

Alkmaar en het MCA hebben sinds 2009 geprobeerd op stedelijke grond een plaats te vinden voor nieuwbouw. Twee locaties aan de rand van de stad werden echter door de provincie van de hand gewezen. Een derde locatie aan de noordoostkant van Alkmaar had niet de voorkeur van het ziekenhuis zelf.

Herbestemming

Het bestaande ziekenhuis in de Alkmaarderhout verdwijnt niet helemaal. Het wordt omgebouwd tot een centrum voor hoogwaardige diagnostiek met voornamelijk poliklinische en een aantal behandelfuncties, waaronder radiotherapie en nucleaire geneeskunde. De gemeente Alkmaar treedt met het MCA in overleg over de herbestemming van de delen van het complex die straks niet meer nodig zijn. De nieuwbouw van het MCA in Heerhugowaard moet in 2015 gereed zijn.

Economische gevolgen

De gemeente Alkmaar betreurt de beslissing van het MCA. VVD-wethouder Peter de Baat zegt het jammer te vinden dat de ziekenhuisdirectie niet heeft gekozen voor een locatie in Alkmaar. Het MCA is het enige ziekenhuis in de Noord-Hollandse gemeente. De fracties van het CDA en de Onafhankelijke Partij Alkmaar willen dat de Alkmaarse gemeenteraad volgende week voor een extra vergadering bijeenkomt. De partijen eisen tekst en uitleg van het college van B en W vanwege het vertrek van het ziekenhuis. De partijen vrezen grote economische gevolgen. Het MCA is de grootste werkgever in Alkmaar. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Herbestemmen lege kantoren voor zorg goed mogelijk

Ophef over kwijtschelden bouwleges Meander MC

Herontwikkeling van zorgvastgoed loont

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.