Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ziekenhuis onderzoekt dood oud-medewerker

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft een externe deskundige ingeschakeld om te onderzoeken wat er fout is gegaan bij de behandeling van een oud-medewerker, die in mei aan de gevolgen van kanker is overleden. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt de zaak, zo heeft een woordvoerster van het ziekenhuis dinsdag bevestigd.
Ziekenhuis onderzoekt dood oud-medewerker

De behandelend maag-, lever- en darmspecialist heeft in het personeelsblad van het ziekenhuis alvast het boetekleed aangetrokken, omdat hij de verkeerde diagnose stelde. De vrouw kwam meermalen op zijn spreekuur met buikklachten. De specialist dacht dat ze een prikkelbare darm had. Toen ze met ernstige pijn op de spoedeisende hulp kwam en naar hem vroeg, stuurde de specialist een assistent om naar haar te kijken, denkend dat hij haar klachten wel kende. Kort daarna bleek uit een CT-scan dat de vrouw vergevorderde kanker had, waaraan ze enkele weken later overleed. “Ik kon wel door de grond zakken”, aldus de arts.

Verhaal

De oud-medewerkster wilde kort voor haar dood haar verhaal doen in het personeelsblad om haar collega’s te waarschuwen dat er, ondanks de beste bedoelingen, zaken helemaal fout kunnen gaan, zegt de ziekenhuiswoordvoerster. “Onze directie wilde daaraan meewerken, omdat zij transparantie en eerlijkheid belangrijk vinden. Ook de specialist, die bekend staat als heel bekwaam en integer en die het verschrikkelijk vindt, wilde meewerken.”

Inschattingsfout

“Het was een dramatisch moment, toen uit de scan bleek dat ze kanker had. Dat geeft een afschuwelijk gevoel van falen. Ik heb een inschattingsfout gemaakt”, stelt de arts. Volgens ziekenhuisdirecteur Geert Huisman “vergt het moed om je eigen fouten openlijk onder ogen te durven zien.” De familie van de overleden vrouw wil niet meer reageren op de kwestie. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Artsen moeten de dood bespreken met patiënt’

Gynaecoloog berispt om schuld aan dood baby

GGZ Jan Wier niet schuldig aan dood cliënt

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Een precedent scheppen? Is het nu nog mogelijk geen aanspraak te maken op een schadevergoeding, omdat de specialist voor zijn fout is uitgekomen? Helaas zullen schuld en schadevergoeding altijd met elkaar verbonden zijn, waardoor fouten bijna nooit worden toe gegeven. Meestal kan in een vroeg stadium oprecht de fout toegeven/bekennen en excuses aanbieden veel ellende voorkomen, alleen door bestuurders/verzekeringsmaatschappijen is dit bijna onmogelijk. Chapeau voor de oud-medewerkster, de specialist en het Slingerland Ziekenhuis!

  2. Lees alle reacties
  3. Ook als de arts het wel eerder had gediagosticeerd was het mogelijk toch al een dodelijke kanker geweest… en soms is de chemo dan de killer. Net als met bepaalde hersenaandoeningen als het pijn gaat doen ben je eigenlijk al te laat. Respect voor de openheid en menselijke betrokkenheid bij het Slingeland ziekenhuis. Love!

  4. Eerst betuig ik hierbij mijn medeleven voor de nabestaanden. Ik adviseer de nabestaanden erop toe te zien dat de externe deskundige, die door het ziekenhuis wordt aangewezen om het verloop van de diagnose en de behandeling te beoordelen onafhankelijk is. Wellicht behoeven de nabestaanden dan geen second opinion te vragen indien de externe deskundige het standpunt van de beklaagde arts deelt.
    Ervaring in de zaak “Dimitri” het overleden zoontje van John Kleijn tegen het Ziekenhuis Radboud heeft mij geleerd, dat ondanks het feit dat alle behandelende artsen hun fouten hadden erkend (n.b. op schrift) zo’n verklaring later ook weer gemakkelijk ingetrokken kan worden zodat de verzekeraar c.q. het ziekenhuis geen schade c.q. vervolgschade behoeft uit te keren aan de nabestaanden
    Los van voornoemde heeft de beklaagde arts heel zuiver naar eer en geweten gehandeld en dit verdient inderdaad een groot compliment. Ik hoop dat het ziekenhuis er dan ook voor zal zorg dragen dat zonder gerechtelijke tussenkomst de nabestaanden volledig financieël gecompenseerd worden. Fouten maken is menselijk maar nadien de ontstane gevolg schade niet uit eigener beweging vergoeden is meer dan onmenselijk te noemen c.q. ondraagbaar voor nabestaanden.
    Willem F. van Meegen
    Prodeo Adviseur voor slachtoffers te Wolfheze

  5. RESPECT VOOR DIT ZIEKENHUIS, BESTUUR EN DEZE ARTS!!!! Dit is zoals het hoort , maar dit gebeurt bijna nergens!!!!Dit is een omkering van gedragingen die deze beroepsgroep decennia al uitvoeren, ontkennen van deze problematiek met alle middelen die hiervoor zijn!. Maar de afwikkeling is niet gerealiseerd nog want het kan nog veel richtingen op!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.