Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuisgroep Twente onderzoekt specialist

De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) begint een onderzoek naar een van haar eigen chirurgen, dr. S. Rakic. Dat meldt de Twentsche Courant Tubantia zondag. De ziekenhuiscombinatie voert het onderzoek uit samen met haar verzekeraar Centramed.
Ziekenhuisgroep Twente onderzoekt specialist

Aanleiding van het onderzoek is een aantal claims van patiënten die door de chirurg zijn behandeld. Inzet van het onderzoek, dat door een externe deskundige wordt uitgevoerd, is te bepalen of claims terecht zijn. De vraag is of de arts verwijtbare fouten heeft gemaakt.

Schadeclaims

Onduidelijk is om hoeveel claims het exact gaat. Vorige week sprak ZGT-woordvoerder Ineke Lantinga in het regionale dagblad van vier á vijf claims. Later kwam ze hierop terug en wilde de genoemde getallen in de krant niet bevestigen maar ook niet ontkennen. Zeker is dat een claim afkomstig is van de weduwe van een Almelose man die meerdere malen door Rakic is geopereerd en in 2006 overleed. De man had darmkanker. Het ziekenhuis heeft de inspectie voor de gezondheidszorg vorige week op de hoogte gesteld van het onderzoek. Inspectiewoordvoerder Wouter van der Horst: “In eerste instantie had het ziekenhuis niet de indruk dat het om ernstige zaken ging. Daar is ze van teruggekomen.”

Sleutelgatoperaties

De inspectie vindt het een goede zaak dat ZGT een externe deskundige op de zaak zet. “Op deze manier komt beter aan het licht wat er is gebeurd.” ZGT gaat vooralsnog uit van de onschuld van dokter Rakic, die sinds 1996 in het ziekenhuis werkt. Rakic wordt door het ziekenhuis als ‘zeer vooraanstaand’ omschreven. Hij wordt vaak gevraagd als spreker en is samen met slechts één andere chirurg binnen de vakgroep gespecialiseerd in laparoscopie, ook wel sleutelgatoperaties genoemd. De patiënt wordt via een klein gaatje in de buik geopereerd. Het gaat volgens ZGT om zeer gecompliceerde ingrepen.

Letselschade

Volgens de krant heeft een aantal patiënten dat zich slachtoffer voelt van de Almelose chirurg contact gezocht met Letselschadebureau Drost in Hengelo. Directeur Yme Drost zegt dat het gaat om vijf of zes zaken, waarin een aansprakelijkheidsstelling naar het ziekenhuis is gestuurd. De laatste heeft de aansprakelijkheid tot op heden niet erkend.

Raad van bestuur

Drost heeft drie maanden terug al contact opgenomen met de raad van bestuur van het ziekenhuis. “Op het moment dat ik merkte dat er op ons kantoor meerdere zaken waren binnengekomen die gaan over dezelfde arts, heb ik contact gezocht met het ziekenhuis. Daar is mij toegezegd de zaken te onderzoeken. De inspectie is op de hoogte en een extern deskundige is in de arm genomen. Dat betekent dat ZGT de kwestie goed oppakt. Nu moet blijken of datgene wat fout is gegaan ook fout is gedaan. Het komt neer op de vraag of er verwijtbare fouten zijn gemaakt”, aldus Drost, die eraan toevoegt dat een aantal van vijf of zes zaken niet automatisch verwijtbaar is. ZGT geeft zelf aan dat het om zeer gecompliceerde operaties gaat, benadrukt Drost.

Onderzoek

Het ziekenhuis verwacht de uitkomst van het onderzoek in het voorjaar. Bij de uitvoering worden waarschijnlijk enkele vooraanstaande hoogleraren of professoren geraadpleegd met gespecialiseerde kennis van laparoscopie. Intussen blijft de chirurg gewoon opereren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Ziekenhuizen verzwijgen medische missers

‘Veel fouten in operatiekamers’

IGZ: ‘Te veel risico’s na operatie’

Patiënten Ziekenhuisgroep Twente zijn online

Zorgvisie magazine

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.