Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen experimenteren met hulp bij slechtnieuwsgesprek

Mark van Dorresteijn
Een zestal ziekenhuizen gaat experimenteren met co-patiënten, dat zijn vrijwilligers die aanwezig zijn bij slechtnieuwsgesprekken tussen patiënt en medisch specialist. Dat meldt zorgcommunicatiebureau ZoBeter die het concept bedacht heeft.
Ziekenhuizen experimenteren met hulp bij slechtnieuwsgesprek

De vrijwilligers lopen gedurende een gedeeltelijke of gehele behandeling mee met patiënten en bewaken de zorg vanuit de zijde van de patiënt. Nico Mussert, medeoprichter van ZoBeter, legt uit dat patiënten in het ziekenhuis, ongeacht intelligentie, leeftijd, opleiding of beroep, niet honderd procent zichzelf zijn. Daardoor kan het voorkomen dat zij tijdens een gesprek met de behandelend arts vergeten om bepaalde belangrijke informatie te melden. Een co-patiënt kan ervoor zorgen dat deze belangrijke informatie niet achterblijft. “Daarnaast kan de co-patiënt de zorgverlener vast voorbereiden op het gesprek over hoe de patiënt zich heeft gevoeld tijdens een bepaalde behandeling. Artsen krijgen op deze manier ook beter inzicht in de toestand van de patiënten.”

Vrijwilligers

ZoBeter heeft gekozen voor vrijwilligers omdat de rol enerzijds niet full-time beschikbaar is omdat elke co-patiënt één patiënt begeleidt. Anderzijds om een financiële prikkel te voorkomen. “Het gaat erom dat we mensen kunnen inzetten die maatschappelijk betrokken zijn en wat terug willen doen voor de maatschappij. Op de website bieden we een zelftest aan waarmee mensen kunnen kijken of ze geschikt zijn als co-patiënt. Als iemand in aanmerking komt voor co-patiëntschap dan worden zij opgeleid en ingezet.” Mussert ziet ook ruimte voor artsen in opleiding. “Door hen co-patiëntschappen te laten lopen, kan de zorg door de ogen en oren van patiënten worden ervaren en kan de medische opleiding verder worden verbeterd.”

Project

De proef gaat vanaf september lopen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, Maastricht University Medical Centre, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Kennemer Gasthuis Haarlem, het VieCuri Ziekenhuis in Venlo en het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg. Het project wordt uitgevoerd door de stichting ZoBeter die de vrijwilligers werft en opleidt. In totaal zijn 72 co-patiënten nodig. Zorgverzekeraars Achmea en VGZ betalen de proef, die een half jaar duurt. Bij succes wordt het voortgezet. Het is de bedoeling dat de co-patiënten hun werk maximaal een jaar doen, om te voorkomen dat ze hun open blik en houding verliezen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Co-patiënten kunnen zorg flink verbeteren’

‘Placebo-effect vergroot door juiste communicatie’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.