Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen grijpen naast bouwkostenvergoeding

Zes middelgrote ziekenhuizen krijgen geen miljoenen, soms tientallen miljoenen aan compensaties. Dat meldt RTL Z vandaag. Deze maand verloren zij een serie rechtszaken tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de vergoeding van specifieke bouwkosten uit het verleden. Dat bevestigen betrokken partijen tegenover RTL Z.
Ziekenhuizen grijpen naast bouwkostenvergoeding

De reeks rechtszaken komt voort uit de invoering van het nieuwe bekostigingssysteem voor ziekenhuizen, dat volgend jaar ingaat, aldus RTL Z. Om te voorkomen dat zorginstellingen hierdoor in de financiële problemen komen, bedacht het ministerie van VWS enkele overgangsregelingen. Dankzij zo’n vangnet mogen ziekenhuizen sommige indirecte kosten die zij in het verleden voor bouwprojecten maakten, versneld afschrijven. Door deze zogenoemde ‘beleidsregel compensatie immateriële vaste activa 2010’ worden deze kosten toch nog vergoed. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor planningen, vergunningen en architecten.

Hoger beroep

Nadat bleek dat ziekenhuizen veel meer aanspraak op deze regeling maakten dan verwacht, moest de overheid het budget oprekken van 160 tot ruim 600 miljoen euro. Desondanks kreeg een aantal aanvragers bij marktwaakhond NZa nul op het rekest. Tot de verliezers behoren Ziekenhuisgroep Twente in Almelo, het Lucas Andreas in Amsterdam, het Bronovo in Den Haag, Nij Smellinghe in Drachten, het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Uitspraken

De zeven ziekenhuizen namen geen genoegen met het oordeel van de NZa, en stapten naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Deze rechtbank verklaarde zes van de zeven beroepen eerder deze maand echter ongegrond. De zaak van Ziekenhuisgroep Twente is nog aangehouden. De uitspraken werden vrijdag openbaar. ‘Het is prettig dat het CBb onze afweging deelt’, reageert NZa-woordvoerder Natasja Wijnbeek verheugd. ‘De rechter vindt met ons dat wij rekening moeten houden met het beschikbare budget en ervoor moeten waken dat de regeling niet te complex en dus onuitvoerbaar wordt.’

Integrale bekostiging ziekenhuizen

Specialisten en bestuurders moeten vanaf 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.