Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen krijgen hulp bij inrichten patiëntportaal

Bert Bukman
Een 'Handboek online inzage' moet Nederlandse ziekenhuizen helpen bij het ontwikkelen en verbeteren van hun patiëntportaal. Het handboek is ontwikkeld door Nictiz en is op 26 maart aangeboden aan minister Bruins van VWS.
BeterDichtbij
Getty Images / iStock

Het Handboek online inzage is ontwikkeld vanuit de gedachte dat patiënten zich met behulp van een patiëntportaal beter op een consult kunnen voorbereiden. Ook is het de bedoeling dat zij zich meer betrokken voelen bij hun gezondheid en het zorgproces.

In de praktijk blijkt dit nog lastig van de grond te komen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat artsen minder enthousiast zijn over patiëntportalen dan de patiënten zelf.

Gebaande paden

Het Handboek online inzage speelt hierop in. Ziekenhuizen moeten bij de invoering van online inzage met veel zaken rekening houden, aldus de samenstellers. ‘Dé patiënt bestaat niet, elk ziekenhuis is ande​​rs en er zijn geen gebaande paden.’

Het handboek geeft tips, argumenten en ervaringen vanuit zes invalshoeken, waaronder die van de patiënt en de zorgverlener. Een en ander is gebaseerd op gesprekken met ziekenhuizen en patiënten. Het handboek biedt ‘de succesverhalen, maar ook de eerlijke verhalen over zaken die niet goed zijn gegaan.’

Yvonne van Rooij

NVZ-voorzitter Yvonne van Rooij is enthousiast over het Handboek online inzage. ‘Het helpt patiënt en arts om het gesprek aan te gaan over de juiste zorg. NVZ-leden zetten met behulp van het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt & Professional (VIPP) stappen om online inzage te organiseren. Dit in nauw overleg met patiënten en zorgverleners. Het handboek is daarbij een waardevolle leidraad.’ ​

Op dit moment bieden 34 ziekenhuizen via een patiëntportaal online inzage in medische gegevens. Dit blijkt uit de Nictiz-monitor hoeonlineisjouwziekenhuis.nl. De bedoeling is dat dit aantal dankzij het Handboek online inzage toeneemt.

1 REACTIE

  1. Het woord informatiebeveiliging (hoe geef je de patiënt veilig toegang tot zijn/haar informatie) komt helaas niet terug in het stuk. Wel nog ergens de vraag: welk veiligheidsniveau is nodig voor het inloggen op het portaal? Maar dan niet het antwoord 🙁 Hier had NICTIZ mooi duidelijkheid kunnen geven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.