Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen met nieuwbouwplannen raken in de knel

Nadat eerder de Isala klinieken in Zwolle bekend maakten de aanbestedingsprocedure een half jaar op te schorten, meldde het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch deze week 5000 vierkante meter nieuwbouw te schrappen om een gat van 40 miljoen euro in de bouwbegroting te vullen.

De betrokken ziekenhuizen voelen zich slachtoffer van een verkeerde inschatting van het Bouwcollege. “Het Bouwcollege rekent met een te lage genormeerde prijs,” stelt bestuursvoorzitter Marianne Sint van de Isala klinieken. “De werkelijke kosten liggen 10 tot 20 procent boven het genormeerde bedrag. Ten onrechte heeft het Bouwcollege er op gerekend dat de markt net zo slap zou blijven als twee jaar geleden, maar de bouwmarkt is geëxplodeerd.”

Spagaat

Een tweede belangrijke reden voor de financieringsproblemen is onzekerheid rond de invoering van integrale tarieven. Het ministerie wil dat de ziekenhuizen hun kapitaallasten vanaf 2008 in de prijzen doorberekenen. Over de precieze vorm bestaat nog veel onduidelijkheid. “Ik heb lang genoeg in het Haagse meegelopen om te weten dat de nieuwe huisvestingsnorm waarschijnlijk zal uitgaan van een gemiddelde, waar ook nog eens flink op geknepen wordt”, reageert. Ziekenhuizen die nu bouwen of vergevorderde plannen hebben zitten daarmee in een spagaat tussen de oude en nieuwe bouwsystematiek.“Buitengewoon zuur”, vindt Sint. “En er is nog geen enkel zicht op overgangsmaatregelen.”

Uitstel

Om de problemen het hoofd te bieden hebben de Isala klinieken de aanbesteding van de nieuwbouw uitgesteld. De inschrijving zou oorspronkelijk op 1 augustus starten, maar is nu naar het eind van het jaar doorgeschoven. Die tijd wil Sint benutten om de nieuwbouwplannen tegen het licht te houden. In eerste instantie worden de financieringsopties onderzocht, maar mogelijk moet ook het bouwplan worden aangepast.

Onrust

“Onder de huidige condities zouden we het primaire proces in gevaar brengen,” zegt Sint. “Ik wil natuurlijk geen Ole van Straten zijn die zijn supermarktformule ombouwt om vervolgens het hele concern te mogen ontmantelen. Daarom deze noodstop.”

Overgangsregime

Ziekenhuizen die al contracten gesloten hebben, zoals het Jeroen Bosch en het Martini Ziekenhuis in Groningen, zitten in een lastiger pakket. Door te knijpen op de bouw kunnen ze de nieuwbouw overeind te houden, maar zulke drastische maatregelen leiden tot interne onrust, zoals de vertrouwenscrisis in het Martini Ziekenhuis bewijst. Wat Sint betreft moet minister Klink dan ook zo snel met een overgangsregime komen, bij voorkeur in de vorm van een opslag boven op het genormeerde bedrag. Klink heeft aangegeven voor de zomer met een oplossing te willen komen. (PvdP)

Lees ook:

CTG: ‘Afschrijvingstermijn ziekenhuis verkorten’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.