Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Ziekenhuizen potten 525 miljoen zorggeld op

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Algemene ziekenhuizen hebben vorig jaar 25 procent meer van hun winst opzij gezet voor toekomstige uitgaven. Uit een analyse van jaarverslagen van tachtig ziekenhuizen blijkt dat de totale omvang van de spaarpot is gestegen tot 525 miljoen.
Ziekenhuizen potten 525 miljoen zorggeld op

Dit vertroebelt het inzicht in de ontwikkeling van de zorgkosten, zo constateert accountant BDO die vandaag een brancherapport publiceert.

Gevarieerde voorzieningen

Ziekenhuizen gaan heel verschillend om met de toevoeging van extra geld aan hun voorzieningen, zegt Rob Karlas, partner bij BDO in Zorgvisie Magazine: ‘Neem de PLB-voorziening, het spaarpotje voor vrije dagen dat werknemers zelf mogen inzetten. De bandbreedte van de voorzieningen varieert van 26 euro per fte bij het Slotervaartziekenhuis tot 3.775 euro per fte bij het Laurentius Ziekenhuis.’ Karlas wijst eveneens op de in de zorg populaire voorziening voor groot onderhoud: ‘In die post zit een enorm schattingselement. De uitgaven kunnen straks mee- of tegenvallen.’ Een andere bijzondere voorziening is die voor jubileumuitkeringen. De ziekenhuizen hebben onder deze noemer inmiddels meer dan 70 miljoen euro apart gezet.

Middelgrote ziekenhuizen

Middelgrote ziekenhuizen scoren het best. Hun bedrijfsopbrengsten namen toe met 35,7 procent, terwijl kleine en grote ziekenhuizen hun absolute resultaat zagen dalen met respectievelijk 1,8 en 35,6 procent. Dit komt volgens BDO doordat de totale bedrijfsopbrengsten bij middelgrote ziekenhuizen minder hard zijn gedaald dan bij kleine en grote ziekenhuizen, terwijl de kosten tegelijkertijd succesvoller zijn teruggebracht. Ook de winstmarge van middelgrote ziekenhuizen is met 2,4 procent het grootst. De grote ziekenhuizen daarentegen zijn blijven steken op een marge van 1,5 procent, deze was in 2010 nog 2,3 procent. Kleine ziekenhuizen wisten hun winstmarge te handhaven op 1,6 procent. Opvallend noemen de onderzoekers dat ziekenhuizen in het Oosten van ons land op bijna alle punten het best presteren.

Solvabiliteit

Na enkele jaren van groei zijn de bedrijfsopbrengsten in 2011 gedaald met 9 miljoen naar 250 miljoen euro. Dit is een daling van ruim 3 procent. De winstmarge op landelijk

niveau is gelijk gebleven aan die van 2010, namelijk 1,9 procent. Algemene ziekenhuizen versterkten hun vermogenspositie. De solvabiliteit, het eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen, is gestegen van 14,1 procent in 2010 naar 14,9 procent in 2012.

Hiermee voldoen de ziekenhuizen nog niet aan de minimale solvabiliteit van

20 procent die volgens deskundigen nodig is. Ziekenhuizen gaan de komende jaren immers steeds meer risico lopen. Op dit moment hebben 16 van de 80 algemene ziekenhuizen een solvabiliteit van 20 procent of hoger. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

BDO benchmark

BDO-benchmark “Zonder daadkracht geen toekomst”

Zorgvisie magazine nr. 10

Lees ook het verhaal in Zorgvisie magazine nr. 10, oktober 2012

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

9 REACTIES

  1. Beste Mark . U heeft gelijk dat stichtingen , verenigingen , bv`s zelf verantwoordelijk zijn voor de risico`s. ECHTER, ziekenhuizen zijn geen NORMALE stichtingen , verenigingen enz. net zo min als wooncorporaties.
    Bij een failissement van een ziekenhuis worden patienten niet op straat gezet, net zo min als bij vestia de huurders hun huizen uit werden gezet. Welke risico`s lopen de ziekenhuizen eigenlijk , LEEGLOOP ??? De wanpresterende managers bij dit soort stichtingen, verenigingen enz. lopen slechts het risico van een riante ontslagvergoeding, waarvoor een reservering van ruim 500 miljoen euro wel een erg overdreven voorziening is.

  2. Lees alle reacties
  3. @adjerem, zolang het huidige zorgstelsel niet verandert, lees stichtingen, verenigingen en BV/NV’s zijn zelf verantwoordelijk voor risico’s en niet de overheid is een gezonde verhouding eigen vermogen tov vreemd vermogen nodig. Overigens goed om te weten dat u mogelijk Alzheimer of Korsakov heeft.

  4. Dank heer Erik voor uw reactie. Helaas vind ik uw antwoord redelijk vaag. Prestatiebekostiging,hoewel nog geen jaar niet volledig ingevoerd …??, dwingt ziekenhuizen tot reorganiseren , hetgeen via winst tot optimaliseren leidt ??? Waarvan ?? Volgens u afname van de groei van de kosten. Hoe groot de afname van WELKE groei definieert u helaas niet. VOORBEELD: 50% afname van een groei van 400% betekent een groei van 200% EN DUS EEN VERDUBBELING VAN DE KOSTEN!! , zoals ik ook bij een ander blog heb betoogd. zonder cijfermatige onderbouwing dus nietszeggende vaagtaal.
    Hoe meet u een toename van welke GEDEFINIEERDE kwaliteit ?? Er zijn in gezondheidsrecht gespecialiseerde juristen. Zijn er ook in medische zorg gespecialiseerde economische bestuurders te vergelijken met de vroegere geneesheer-directeuren ?? Wat bedoelt u met professionalisering van welk samenwerken ?? Ondanks mijn wetenschappelijke opleiding blijf ik domme vragen stellen.SORRY. Alzheimer of Korsakov ??

  5. @adje Ik schrijf niet dat bonussen daartoe stimuleren. Ik schrijf dat waar mensen samenwerken om een bepaald doel te bereiken het optimaliseren van dat samenwerken helpt om het doel te bereiken. We geven ziekenhuizen geen zak met geld meer (budget), maar bekostigen prestaties. Het zijn geen normale bedrijven, daarom geldt ook geen marktwerking in pure vorm. Ziekenhuizen worden gedwongen beter na te denken over hun organisatie. Daar zit de winst. Daar zit het optimaliseren. En wat zie je? Je ziet dat de groei van de zorguitgaven eindelijk weer afneemt, de wachtlijsten zijn bijna weg, de kwaliteit neemt toe en de patiëntvriendelijkheid neemt toe. Terwijl we pas dit jaar echt met prestatiebekostiging zijn begonnen en niet eens volledig.
    Mensen reageren met onderbuik gevoelens en zien de “markt” en “berijfskunde” als iets negatiefs en koels. Het is niets anders dan een professionalisering van het samenwerken.

  6. Leuk is dat de kleine en middelgrote ziekenhuizen ( de kleinerschalige dus ) de beste financiele resultaten boeken. VREEMD ?? kretologica : ziekenhuizen gaan de komende jaren steeds meer risico lopen . NOEM ER EENS EEN PAAR !! Komen er soms weer enige, overbodige !!, lekker verdienende fusies aan ?? Beste Mark . Als men iets niet weet te onderbouwen is altijd de motivering : (nooit genoemde) “”deskundigen vinden ……….””. In deze “”slechte”” tijden groeit de solvabiliteit van 14,4%naar 14,9 %,ofwel ruim 3 % , terwijl de winstafname ( 9 miljoen op 250 miljoen) 3,6 % bedraagt.De winst ( 250 miljoen ) op 80 ziekenhuizen is altijd nog ruim 3 % . Veel NORMALE bedrijven kwijlen bij dit cijfer. Waren de genoemde “deskundigen “” 4 jaren geleden (in de goede tijden ??) ook de deskundigen die de solvadebiliteit van de banken en hun o zo deskundige bankdirecteuren als voldoende (25% à 30% ) beoordeelden ??? Heer Erik : Bonussen in de bankwereld hebben ZEKER niet de bankkwaliteit en klantvriendelijkheid gestimuleerd ,en de mogelijk hogere efficiency is te duiden als vergelijking van de bank/klantverhouding met een pers/citroenrelatie. Ziekenhuizen zijn geen NORMALE BEDRIJVEN . De enigen die financieel risico lopen door slecht management zijn zeker nooit de managers , maar de belastingbetalers, zoals keer op keer gedemonstreerd wordt door ook andere zorginstellingen , die qua “”zorg”” vaak een zorgWEKKENDE instelling vertonen , die ook op de werkvloer wordt””geimplementeerd”” door zowel ondeskundig als ongeinteresseerd zorgpersoneel ( wie de schoen past ), dat soms zo ondertallig aanwezig is dat men elkaar ongecoõrdineerd voor de voeten in de weg loopt !!?? Bedenk ook : van Klink mogen ziekenhuizen voetbalclubs sponsoren !! Worden skyboxen ook als solvabele belegging ingeboekt, of is dat een toekomstig risico ?? Ook hier geldt : de zorg in het verleden biedt geen enkele garantie voor………….De zorgwereld wordt steeds grappiger. De zorg zelf NIET.

  7. @ Harry Ik vind het goed dat af en toe de bonussen bediscussieerd worden, maar ik word er nu een beetje gek van. Ik krijg er zelf geen overigens. Ziekenhuizen moeten zich gedragen als normale “bedrijven” dit stimuleert kwaliteit, patientvriendelijkheid en efficientie. Het klinkt misschien niet fijn in combinatie met zorg, maar waar mensen samenwerken komt ook een stukje organisatiekunde/bedrijfskunde om de hoek. Daar hoort ook bij dat de solvabiliteit op orde is.

  8. Oppotten is nodig, zeker gezien het feit dat de minimale solvabiliteit (voor slechte tijden en garanties), nog niet is bereikt. In het bedrijfsleven is 25 tot 30% vereist. 14% is dan (relatief) laag. Het deel PLB is door en voor medewerkers obv hun eigen keuze voor hun verlof of eerder uittreden op latere datum.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.