Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen vrezen ‘declaratie-gate’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
[Exclusief] Ziekenhuizen houden hun hart vast over de gevolgen van het onderzoek bij het Antonius Ziekenhuis naar foutief declareren. Ze vrezen dat de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) bij 1 op de 5 ziekenhuizen zal binnenvallen.
Ziekenhuizen vrezen ‘declaratie-gate’
Foto: ANP - Remko de Waal

De NZa viel voorjaar 2013 binnen bij het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat liet daarop zelf een extern onderzoek doen. De onderzoekscommissie Bruggeman en Voetelink, die in februari de bevindingen bekendmaakte,  vond voor circa 24,6 miljoen euro aan onterechte declaraties. Het Antonius onderhandelt met zorgverzekeraars over terugbetaling. Omdat het Antonius volgens de NZa zo goed had meegewerkt en veel fouten niet opzettelijk zijn gemaakt, kwam het er met een boete van 1,5 miljoen euro genadig vanaf.

20 ziekenhuizen

Veel ziekenhuizen vrezen de gevolgen, omdat zij op dezelfde wijze hebben gedeclareerd. Naar verluid zou het gaan om één op de vijf ziekenhuizen die samen voor 170 miljoen euro te veel hebben gedeclareerd. Een groep van circa 20 ziekenhuizen heeft aan de bel getrokken bij de NVZ. Ze wijzen erop dat de fouten zijn ontstaan door onduidelijkheden in de regelgeving. ‘Het is niet terecht dat de NZa met terugwerkende kracht de onduidelijkheid, waar ze zelf verantwoordelijk voor is, een bepaalde interpretatie geeft’, zegt een bestuurder die anoniem wil blijven. ‘ De NZa heeft een dubbele pet op. De NZa is regelgever en gaat als handhaver van die onduidelijke regels boetes uitdelen.’

Afspraken met verzekeraars

De ziekenhuizen willen voorkomen dat de bevindingen van de commissie Bruggeman en Voetelink de nieuwe standaard worden met terugwerkende kracht. Ze betreuren het dat het Antonius de inhoudelijk discussie met de NZa uit de weg is gegaan, want ze betwijfelen of een deel van de doorgevoerde correcties wel juist zijn. In veel gevallen hebben ziekenhuizen en zorgverzekeraars bij onduidelijke regels afspraken gemaakt over declareren. Een voorbeeld. Een deel van de declaraties is gedaan door spoedeisendehulpartsen (SEH-artsen). Volgens de regels mag dat niet. Alleen medisch specialisten mogen dat. Dat leidt tot de vreemde situatie dat artsen in opleiding wel mogen declareren, omdat zij onder verantwoordelijkheid van een specialist werken en de gespecialiseerde SEH-artsen niet. De NZa gaat dit hiaat in de regelgeving per 2015 aanpassen. Een ander voorbeeld gaat over het declareren door specialistisch verpleegkundigen. Dat moet onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist gebeuren. Het Antonius kon niet bewijzen dat dit ook altijd echt gebeurd was.

Handhaving

De NZa ontkent dat de declaratieregels onduidelijk zijn. Een woordvoerder laat weten dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars altijd volgens de regels moeten declareren. ‘Doen ze dat niet, dan is er sprake van een overtreding en kan de NZa handhaven.’

Volgens de NZa is er geen aanpassing van de regels met terugwerkende kracht. De NZa legt de regels voor de ziekenhuizen jaarlijks vast. ‘In 2013 is er halverwege het jaar als service aan de ziekenhuizen nog eens kort en bondig opgeschreven wat verboden is en wat is toegestaan bij declaraties.’ De NZa wil niet zeggen of er meer invallen komen. ‘Correct declareren is wel een toezichtsprioriteit.’ De NVZ laat weten dat regels wijzigen met terugwerkende kracht voor ziekenhuizen onwerkbaar is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.