Ziekenhuizen willen ander toezicht op infectiepreventie

Infectiepreventie in de ziekenhuizen heeft dankzij de formele aanpak van IGJ de afgelopen vijf jaar meer prioriteit gekregen. Het wordt nu tijd voor meer eigen verantwoordelijkheid. Dat staat in een rapport dat Nivel in opdracht van IGJ opstelde.
Bacterie.jpg

In 2013 stelde de inspectie vast dat de keten van infectiepreventie in de meeste ziekenhuizen zwakke schakels kende, waardoor de patiëntveiligheid gevaar liep. Daarna heeft de inspectie expliciet toezicht gehouden op de praktijk van infectiepreventie door nog twee inspectierondes te houden; in 2015 en in 2017. Nu heeft IGJ het effect van deze interventies laten onderzoeken door Nivel en blijkt de situatie aanzienlijk verbeterd. De verbeteringen zijn volgens de onderzoekers een rechtstreeks gevolg van het optreden van de inspectie. Door de nadrukkelijke aandacht van de inspecteurs voor infectiepreventie, heeft het onderwerp meer prioriteit gekregen.

Verouderd toetsingskader

Niettemin is het toetsingskader

0
402

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.