Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen willen werkweek aio’s nauwelijks inkorten

Ziekenhuizen willen de werkweek van artsen-in-opleiding (aio’s) niet terugbrengen naar 48 uur, maar naar 52 uur. De Jonge Orde is verontwaardigd.

Aio’s mogen nu 56 uur per week werken. Door Europese juridische uitspraken moet de werkweek per 1 augustus worden teruggebracht naar 48 uur. De NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) hebben vorige maand aan minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief gestuurd waarin zij vragen om verlenging van de overgangsregeling tot 1 augustus 2011.

Continuïteit in gevaar

Problematisch voor de ziekenhuizen is dat slaapdiensten ook tot de werktijd worden gerekend. Ze zeggen te vrezen voor de kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening als minder beroep kan worden gedaan op arts-ssistenten. Volgens NVZ-woordvoerster Elise de Jong is de Europese discussie over de slaapdiensten nog niet afgerond. In hun voorstel bepleiten de ziekenhuizen de werkweek voorlopig terug te brengen naar 52 uur. Donner moet uiterlijk 1 februari een knoop doorhakken.

Problemen inzichtelijk maken

De Jonge Orde (DJO) vindt dat de ziekenhuizen te weinig hebben gedaan om de werkweek van aio’s in te korten. Voorzitter Wouter Bóza van DJO noemt de vraag om verlenging van de overgangsregeling in Mednet een ‘zwaktebod’. Bóza: “De ziekenhuizen zijn al sinds 2006 bekend met de overgangsregeling. Ze hebben drie jaar de tijd gehad om een oplossing te vinden, maar ze hebben niets gedaan. Ze hebben nooit gezegd dat er extra artsen opgeleid moeten worden en ook hebben ze nooit gevraagd om meer geld voor het aanstellen van extra verpleegkundigen en physician assistants.” Bóza vindt dat ziekenhuizen eerst maar eens inzichtelijk moeten maken dat er een capaciteitsprobleem ontstaat als de werkweek van assistenten wordt ingekort. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Specialisten in opleiding maken duizend fouten

‘Samenwerking arts en verpleegkundige moet beter’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.