Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

ZN: onafhankelijke indicatiestelling in gedrang

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De onafhankelijkheid van de indicatiestelling in de AWBZ komt in het gedrang door de steeds grotere rol die zorginstellingen daarin krijgen. Dat leidt tot spanning tussen de geïndiceerde zorg en het beschikbare AWBZ-budget.
ZN: onafhankelijke indicatiestelling in gedrang

Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in reactie op onderzoek van ActiZ, de brancheorganistatie van verpleging en verzorging, waaruit blijkt dat zorgkantoren jaarlijks zo’n vijftig miljoen euro aan extra zorg niet betalen aan zorginstellingen. Het gaat om overproductie. In de ouderenzorg kloppen elk jaar meer mensen aan de deur van zorginstellingen dan de overheid raamt. ActiZ baseert zich op een enquête onder de eigen leden. Maar ZN herkent zich niet in de aantijging van ActiZ. ‘Zorgkantoren betalen conform afspraak’ kopt ZN in haar eigen blad ZN-journaal

ActiZ: zorgkantoren betalen niet

ActiZ-voorzitter Guus van Montfort verklaarde eerder tegenover Zorgvisie dat de zorgkantoren de overproductie moeten betalen. “Het kan niet zo zijn dat als zorginstellingen burgers met een geldige AWBZ-indicatie helpen, zorgkantoren dan achteraf zeggen ‘dat had u niet moeten doen’.” Als zorgkantoren hun houding niet veranderen, gaan zorginstellingen zorgvragers terugsturen naar zorgkantoren, waarschuwt Van Montfort.

ZN hecht aan onafhankelijke indicatiestelling

ZN erkent de jaarlijks terugkerende spanning tussen het beschikbare AWBZ-budget en de omvang van de geïndiceerde zorg. “De zorgvraag groeit al jaren sneller dan de overheid raamt.” ZN vindt het onwenselijk dat als zorgvragers met een geldige AWBZ-indicatie niet worden geholpen. Maar ZN-directeur Pieter Hasekamp wijst in het ZN-journaal zorginstellingen op hun eigen verantwoordelijkheid. Hij suggereert dat zorginstellingen deels zelf verantwoordelijk zijn voor de stijgende zorgvraag. Door de steeds grotere rol in de indicatiestelling kunnen ze die steeds beter beïnvloeden. “Daarmee kan een eerlijke, onafhankelijke en doelmatige indicatiestelling in het gedrang komen. Zorginstellingen zullen voortdurend moeten blijven kijken welke zorg nodig is en hoe zij die doelmatig kunnen leveren.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

ActiZ: zorgkantoren betalen rekeningen niet

Nza: zorgkantoren helpen consument niet

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Met heldere eenduidige beleidsregels en dito indicatie protocollen kan iedere ZA zelfstandig indiceren. De zorgverzekeraars kunnen achteraf (steekproefsgewijs eventueel) controleren of er adequaat is geïndiceerd en doelmatige zorg is ingezet. En dus eventueel bij de ZA verhalen als dat niet zo is. Dat maakt de ZA bewust van haar eigen verantwoordelijkheid. Overigens moet je dat in het begin natuurlijk wel beperken door ZA’s die bewezen hebben integer te zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.