Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

ZN: Pgb-fraude is moeilijk te traceren

Mark van Dorresteijn
Fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) is slechts in 25 tot 50 procent van de onderzochte gevallen vast te stellen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland over de periode 2008 tot en met 2010.
ZN: Pgb-fraude is moeilijk te traceren

Bij signalen over fraude door budgethouders wordt de minste fraude vastgesteld, signalen over bemiddelaars leiden het meest tot vaststelling van fraude. Zorgkantoren hebben echter ook meer moeite om fraude bij budgethouders te constateren, dat gaat dikwijls makkelijk bij zorgverleners en bemiddelaars, concludeert ZN.

Fraude

Problemen worden met name veroorzaakt door een gebrekkige administratie aan de kant van de pgb-houder of de bemiddelaar. Het verantwoorden van pgb’s is zeer eenvoudig, waardoor het lijkt dat het pgb juist besteed is, terwijl dit toch niet het geval is. Ook zijn pgb-houders niet verplicht hun contracten op voorhand te overleggen en mag binnen gezinnen geschoven worden met pgb-gelden. Dit laatste kan leiden tot discutabele situaties. Ten slotte zijn contante betalingen toegestaan en betalingsbewijzen niet verplicht, zodat vaststelling of betalingen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, lastig is.

Zes miljoen euro opgespoord

In de periode 2008 tot en met 2010 zijn bijna 480 fraudemeldingen onderzocht die een gezamenlijke financiële waarde vertegenwoordigen van ongeveer 15 miljoen euro. In 103 gevallen werd fraude daadwerkelijk vastgesteld, samen goed voor 6 miljoen euro. Begin 2011 hebben zorgverzekeraars een historisch bedrag aan potentiële pgb-fraudes in onderzoek. De huidige onderzoeken vertegenwoordigen mogelijk een waarde van 12 miljoen euro. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

De inventarisatie van ZN (PDF)

Lees ook:

Aanhoudingen grootscheepse pgb-fraude

Zorgdirecteur verdacht van fraude

OM vermoedt pgb-fraude bij Hanimeli

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

15 REACTIES

  1. zorgkantoren of bewindvoerders zouden deze bedragen voor de PGB-houder kunnen beheren, de PGB-houder kan dan zijn eigen zorgverlener kiezen en daar ook afspraken mee maken wat betrefd de te verlenen zorguren de betalingen worden dan gedaan met als tussenpersoon de WMO afdelingen van de gemeente of de zorgkantoren, zij kunnen deze gegevens dan gelijk doorgegeven aan de belasting, want de zorgverlener dient hierover belasting te betalen, zo is alles transparant en als een zorgvrager niet het hele bedrag gebruikt kan dit gewoon teruggestort, lijkt mij een eerlijke zaak, als de fraudes op tijd waren aangepakt, waren vele mensen die terecht en op een eerlijke wijze van hun PGB gebruik maken nu niet de dupe geworden van de zeer strenge bezuinigingen.

  2. Lees alle reacties
  3. Liesje heeft haar salaris gekregen. Zij gaat naar de bank en pint geld. Direct daarna gaat zij wiet kopen. Ze heeft geen geld meer om haar huur te betalen want ze heeft alles besteed aan wiet…. Zullen we dan ook maar voorstellen dat Liesje geen salaris meer krijgt, maar dat een instantie voor haar de huur e.d. betaalt? Het is maar een voorbeeld…

  4. Jammer zulke negatieve reacties op de PGB. Ik denk dat de PGB een prima methode kan zijn in de zorg. In onze gemeente coordineer ik de Wmo zorg, wij bieden de mensen administratieve ondersteuning aan met hun PGB en honderden inwoners maken hier nu succesvol gebruik van.Het werk wordt gedaan, betalingen op tijd en weinig overhead. Iedere zorgverzekeraar ogf gemente kan deze dienst aanbieden, het is snel kostendekkend en zeer klantvriendelijk en er blijft geen zorggeld aan de strijkstok hangen.

  5. Ach, een PGB houder weet dat zijn PGB geld weer gestort is. Hij gaat naar de bank en pint geld. Direct daarna gaat hij wiet kopen.
    Dit is geen verzinsel maar een keihard praktijk voorbeeld. PGB geld wordt verkeerd aangewend door onvoldoende toezicht en controle van facturen.

  6. Ik heb eens geprobeerd een fraude in een PGB zaak aan te kaarten bij het zorgkantoor. Het ging om een bemiddelingsbureau welke meer dan de helft van het budget gebruikte voor bemiddeling. Hierdoor kreeg mw. zelf onvoldoende uren zorg. Het zorgkantoor kon ernaar eigen zeggen niets mee en ik moest maar aangifte doen bij de politie! Zo worden onze belastingcenten nu misbruikt door malafide bemiddelingsbureaus. Ik vind dat er een meldpunt moet komen voor misbruik PGB!

  7. Ik begrijp dat men alert moet zijn, toch valt het mij op dat de fraude in het pgb veel meer aandacht krijgt van de pers en middels ingezonden brieven en bepaalde zorginstellingen dan bijv; de fraude die in de verzekeringen geconstateerd is: namelijk bijna 1 miljard. Sommige mensen en/of politici en zorginstellingen hebben er schijnbaar een belang mee. Wanneer alles goed vastgelegd en gecontroleerd wordt. Is het PGB een fantastische uitkomst voor mensen die ziek/gehandicapt zijn. Maar ja, daar kom je pas achter als je ernstig ziek of gehandicapt bent

  8. Ik werk al 10 jaar voor pgb clienten, we werken met door de client en zorgverlener ondertekende maand urenstaten. Aan de hand hiervan wordt gefactureerd en alle betalingen gaan via de bank en worden helder opgegeven aan het zorgkantoor en de belasting. Dan mag u mij vertellen waar de zwakte zit in dit systeem.

  9. De eerste vraag moet zijn wanneer sprake is van fraude. De budgethouder zal er in het algemeen belang bij hebben voor het hem/haar toegewezen budget de beste zorg te kunnen inkopen en dat vertrouwen moeten we hem/haar dan ook maar geven. In ieder tot blijkt dat de budgethouder niet (meer) in staat is zelf die verantwoordelijkheid uit te oefenen.
    Of tot blijkt dat hij de nodige zorg niet meer krijgt doordat degenen waarvan hij afhankelijk is (mantelzorgers, zorgbemiddelaars e.d.) die zorg niet leveren en dus a.h.w. frauderen. Dan kan ook blijken dat de zorgafhankelijke niet meer in staat is het toegewezen budget te beheren en dient een nieuwe indicatie plaats te vinden.
    Het PGB wordt immers verstrekt op basis van indicatie voor een bepaalde zorgvoorziening. De ernstigste fraude in dit verband is het met opzet afgeven van onjuiste indicaties. Die moet echter primair worden aangepakt bij de indicatieorganen. Daar hebben alle PGB-houders recht op.

  10. Het is een kwestie van organiseren en administrateren van de uitgaven. Je kunt dat met de huidige ICT heel makkelijk vorm geven en controleren.Het is een kwestie van organiseren. Willen we dat wel , vraag ik me vaak af ? Politici , laat eens je Stem horen, dan je alleen bezig houden met “peanuts “.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.