Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: ‘Rom-discussie doet geen recht aan inzet ggz’

Redacteur Zorgvisie
Ggz-instellingen werken er hard aan om transparant te worden, merkt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Het rapport van de Algemene Rekenkamer waarin wordt gesteld dat Rom-gegevens nog onvoldoende betrouwbaar zijn om te kunnen worden ingezet bij de bekostiging, doet hier volgens ZN geen recht aan.
Psych400.jpg

Deze week ontstond er discussie over de inzet van Rom-gegevens voor de bekostiging. De Algemene Rekenkamer noemde de gegevens in een rapport onvoldoende betrouwbaar, volledig en vergelijkbaar om te kunnen worden ingezet bij uitkomstenbekostiging op individueel patiëntniveau. Een groep psychiaters startte daarom een petitie op stoprom.com, met als doel inzicht te geven in hoe groot het verzet tegen Rom volgens hen is op de werkvloer. De Stichting Benchmark GGZ (SBG) denkt dat Rom juist kan helpen om de kwaliteit van de ggz-zorg te verbeteren, mits het juist wordt toegepast.

Reactie ZN op Rom
ZN schrijft in een persbericht dat de ggz op het gebied van kwaliteit volgens hen een voorsprong heeft op andere branches, door de Stichting Benchmark GGZ. Hoewel ZN het ermee eens is dat uitkomstenbekostiging op individueel niveau nog niet mogelijk is, vindt het de kwaliteit van de Rom-gegevens al wel voldoende om te benchmarken op populatieniveau. ‘Zorgverzekeraars kunnen met de data van SGB op populatieniveau uitspraken doen over kwaliteit. Dit biedt voldoende handvatten om het gesprek over kwaliteitsverbetering in de zorgcontractering op gang te brengen en om tot verbeterresultaten te komen’, schrijft ZN. De zorgverzekeraars wijzen er ook op dat in 2020 een nieuwe productstructuur moet worden ingevoerd. ‘Die moet leiden tot een veel eenvoudigere en transparantere bekostiging, waarin de zorgzwaarte en zorgbehoefte van de patiënt belangrijke uitgangspunten zijn.’ 

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.  Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.