Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ZonMw: ‘Specialisatie leidt tot onnodig doorbehandelen’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De vraag of behandelaars alles uit de kast moeten trekken bij patiënten aan het eind van hun leven of juist aan het prille begin ervan, moet vaker worden gesteld. Dat is het thema van het signalement ‘Moet alles wat kan?’
ZonMw: 'Specialisatie leidt tot onnodig doorbehandelen'

Toenemende specialisatie van ziekenhuizen zou een oorzaak zijn van te lang doorbehandelen.

ZonMw-voorzitter Pauline Meurs overhandigt het signalement vandaag aan minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn. Met het signaal zegt ZonMw er toe te willen bijdragen dat er minder zorg wordt verleend die niet in het belang is van patiënten in de laatste fase van hun leven.

Doorbehandelen of niet

Patiënten en hun naasten blijven opvallend vaak hoop koesteren, ook als hen is verteld dat de patiënt zal overlijden. Artsen willen volgens de auteurs van het signaal liever tot het einde toe blijven behandelen en zijn minder vaak gericht op afzien van behandeling. Ook financiële prikkels, onvoldoende duidelijkheid over wilsverklaringen en communicatieproblemen tussen zorgverleners staan een optimale behandeling in de weg. ‘Om nog maar te zwijgen van de zorgkosten in deze fasen, in een tijd dat bezuinigingen op het zorgbudget onontkoombaar zijn’ zo voegt ZonMw hier aan toe.

Actieprogramma

Conclusie van ZonMw is dat er een andere kijk nodig is op het levenseinde. Daarom zet ZonMw een kennis- en actieprogramma op en betrekt daar een uitgebreide selectie aan partijen bij uit het zorgveld.

KNMG

Artsenfederatie KNMG wil een evenwichtige en gedeelde besluitvorming over medisch handelen in de laatste levensfase een een logisch onderdeel maken van de zorgverlening. Daartoe is een stuurgroep opgericht die vanaf vandaag het project ‘Passende zorg in de laatste levensfase’ gaat leiden. De stuurgroep bestaat uit huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en vertegenwoordigers van patiënten- en ouderenorganisaties en staat onder voorzitterschap van voormalig inspecteur-generaal gezondheidszorg Gerrit van der Wal: ‘We willen dat artsen en patiënten het vanzelfsprekend gaan vinden om te praten over de kwaliteit van leven. Dan kan het soms ook een goede keuze zijn om af te zien van een mogelijk levensverlengende behandeling.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.