Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg aan vrouwen schiet tekort

De zorg aan vrouwen loopt achter. Dat zeggen verschillende artsen. Volgens hen manifesteren symptomen van ziektes zich anders bij vrouwen, waardoor de diagnose te laat wordt gesteld. Ook wordt er te weinig onderzoek gedaan naar genderspecifieke aandoeningen.
Zorg aan vrouwen schiet tekort

Het onderscheid is het best te zien bij hart- en vaatziekten. “De symptomen van hart- en vaatziekten presenteren zich bij vrouwen anders dan bij mannen”, zegt Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde en hoofd divisie Vrouw en Baby van het UMC Utrecht. “De diagnose wordt soms niet of te laat gesteld, waardoor vrouwen onderbehandeld worden.” Dat beaamt interventiecardioloog Yolande Appelman van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. “Van het klassieke beeld van pijn op de borst, is bij vrouwen niet altijd sprake. Dan kunnen de verkeerde conclusies worden getrokken. Het begint al bij de huisarts. Die is bij vrouwen minder gespitst op hart- en vaatziekten.”

Genderverschillen

“Binnen de huisartsgeneeskunde is er wel degelijk aandacht voor verschillen tussen mannen en vrouwen”, zegt Froukje Boukes, senior-wetenschappelijk medewerker van het Nederlands Huisartsen Genootschap. “Wel zijn er belangrijke genderverschillen in het voorkomen en het beloop van een aantal ziekten. Hart- en vaatziekten zijn daar een voorbeeld van, maar ook psychische aandoeningen. In onze richtlijnen is daar altijd aandacht voor. Wel is het zo dat de informatie over genderverschillen niet altijd beschikbaar is. Onderzoek op dit gebied blijft dus nodig.”

Weinig onderzoek

Concrete cijfers over het verschil in zorg tussen mannen en vrouwen ontbreken in Nederland. In Zweden is wel onderzoek gedaan. Daar blijkt dat vrouwen langer moeten wachten op de ambulance, minder vaak onderzocht worden en langer op wachtlijsten staan voor bepaalde operaties. Om de zorg voor vrouwen te verbeteren, moet volgens Fauser de algehele gezondheidszorg anders worden ingericht. “Er is behoefte aan meer integrale zorg georganiseerd rondom patiënten. Overgewicht, menstruatiestoornissen, hoge bloeddruk, zwangerschap en suikerziekte zijn bekende problemen, maar worden steeds geisoleerd door verschillende artsen gezien. Eerstelijnsbehandelaars en specialisten moeten meer samenwerken, evenals de verschillende specialismen onderling.” Er worden steeds meer initiatieven voor zorg aan vrouwen ontplooid. Zo is zorgverzekeraar Agis eind vorig jaar een actie gestart om de kwaliteit van zorg aan vrouwen te verbeteren. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees het hele artikel over tekortschietende zorg aan vrouwen

Lees ook:

Vrouwen stuiten op glazen plafond UMC’s

Meer vrouwen aan de top in ziekenhuizen

Vrouwen willen invloed op management

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.