Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zorg pleit voor behoud van tolkendiensten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Koepels van artsen en andere zorgprofessionals boden gisteren een petitie aan minister Schippers van VWS aan. Zij vragen haar om af te zien van haar voornemen om de bestaande vergoeding voor de tolk- en vertaaldiensten per 2012 af te schaffen.
Zorg pleit voor behoud van tolkendiensten

De zorgprofessionals vinden het voornemen van de minister slecht voor de kwaliteit van de zorg, slecht voor de volksgezondheid en ook het argument van kostenbesparing geldt niet. Ondertekenaars van de petitie zijn: artsenorganisatie KNMG, het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Landelijke Huisartsenvereniging, NIGZ, verloskundigenorganisatie KNOV en GGD Nederland.

‘Eigen verantwoordelijkheid’

Schippers vindt dat patiënten zelf verantwoordelijk zijn om Nederlands te spreken of een tolk te regelen. Die verantwoordelijkheid ligt echter bij de arts, zo stellen de ondertekenaars van de petitie. Immers, de dokter kan zonder tolk niet voldoen aan de wettelijke verplichting om zorg te leveren die aan de eisen in de Kwaliteitswetten voor de zorg voldoet. Wanneer er geen tolk ingeschakeld kan worden blijft de arts in gebreke.

Risico’s

Het werken zonder tolken zal zorgen voor een toename van risico’s voor de volksgezondheid. Het vóórkomen van veel infectieziekten hangt samen met internationalisering en migratie. Juist in deze situaties zijn bron- en contactopsporing, leefregels, snelle medische interventies en goed geneesmiddelengebruik essentieel. Het niet, te laat of onvoldoende voorhanden hebben van tolken/vertaaldiensten is niet alleen een bedreiging voor de mensen die het betreft, maar voor alle Nederlanders.

Toename

De ondertekenaars van de petitie verwachten dat het aantal medische onderzoeken zal toenemen. Hulpverleners zullen voorafgaande aan een behandeling eerst de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden willen weten alvorens tot behandeling over te gaan. Als taal een barrière is, zal de medische diagnostiek toenemen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

VWS betaalt tolkdiensten in de zorg niet meer

Artsen willen factuur tolkendienst niet betalen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

5 REACTIES

  1. Verkeerde diagnoses, verkeerd geïnterpreteerde adviezen,onnodig doorverwijzen en meer onderzoek (een soort van dierengeneeskunde) zullen de zorg alleen maar duurder maken. De kosten door medische missers als gevolg van miscommunicatie zouden zo maar vele malen hoger kunnen uitvallen dan de beoogde 19 miljoen die deze bezuiniging moet opleveren.
    http://www.nursing.nl/collega-s/weblog-marcellino/blog/7041/afschaffing-tolk-en-vertaaldienst

  2. Lees alle reacties
  3. @ Rob hierboven. Onzin. Vele Nederlanders (bezitters van een Nederlands paspoort) hebben hun hele leven (of een zeer groot deel daarvan) in Nederland gewoond, zich aan alle wetten gehouden, gewerkt en bijgedragen aan belastingen en de gezondheidszorg, en die mensen zouden niet geholpen worden? Het is soms praktisch niet mogelijk, maar indien we kunnen dan hebben we de plicht om de zorg ook voor hen toegankelijk te maken.

  4. Stoppen met tolkdiensten is onzin, de kosten worden gewoon verschoven naar de zorgaanbieders. Daarbij geldt dat ziekenhuizen en andere zorgaanbieders in achterstandswijken het hardst getroffen worden en zo de kwaliteit van zorg verder uiteen zal gaan lopen tussen rijk en arm.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.