Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg Qatar maakt inhaalslag

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
[Executive] De explosieve bevolkingsgroei stelt de gezondheidszorg in Qatar voor ongekende uitdagingen. De spoedeisende hulp verstopt en Aziaten importeren infectieziektes.
Zorg Qatar maakt inhaalslag

Elke maand komen er in Qatar 20.000 expats bij. Het zijn merendeels bouwvakkers, want het land in de Perzische Golf is één grote bouwput. Niet alleen voetbalstadions voor het WK Voetbal in 2022, maar ook de hele infrastructuur die daarvoor nodig is. Van de 2,6 miljoen inwoners behoren er 300.000 tot de oorspronkelijke allochtone bevolking. De rest zijn expats. De bouwvakkers komen vooral uit India, Bangladesh en de Filipijnen. Verder werken er Amerikanen, Australiërs en Europeanen, vooral Britten en enkele Nederlanders.

Hans Kerkkamp is een van hen. De oud-bestuurder van Atrium Medisch Centrum in Heerlen blijft circa drie jaar. In januari is hij aan de slag gegaan als Deputy Chief Quality and Patient Safety bij Hamad Medical Corporation (HMC), de organisatie die alle acht ziekenhuizen van Qatar onder haar hoede heeft.

De explosieve bevolkingsgroei van Qatar leidt tot een groot capaciteitsprobleem bij ziekenhuizen. Qatar kent nog niet een goed ontwikkelde eerstelijnszorg, legt Kerkkamp uit. ‘Er zijn niet veel huisartsen, dus voor een eenvoudig keelpijntje komen mensen al naar de spoedeisende hulp (SEH). Natuurlijk kun je met slimme triage die mensen eruit halen, maar het zorgt sowieso voor opstoppingen op de SEH. Daar komen dagelijks duizenden mensen.’

Naast verbeteringen in de triage zoekt Qatar de oplossing in een betere doorstroom uit het ziekenhuis. Kerkkamp: ‘Nu worden ziekenhuisbedden bezet gehouden door mensen die langdurig aan de beademing liggen. Die kunnen beter thuis aan de beademing of naar een verpleeghuis.’ Op de middellange termijn moeten vier extra ziekenhuizen het capaciteitsprobleem oplossen.

Welvaartziekten en trauma’s

Een ander probleem vormt de snelle groei van het aantal welvaartsziektes, zoals hart- en vaatziektes, longziektes en diabetes. Qatar was ruim dertig jaar geleden nog een land van Arabische woestijnbewoners. Maar de westerse leefstijl rukt snel op. Hamad Medical Corporation zet in op een gezondere leefstijl van de eigen 26.000 werknemers. De bedoeling is dat de medewerkers, merendeels expats, die gezonde leeftstijl verder verspreiden onder de bevolking.

Opvallend is verder het grote aantal traumapatiënten. Dat komt volgens Kerkkamp doordat het verkeer levensgevaarlijk is. En doordat de veiligheidsvoorschriften in de bouw niet altijd goed worden nageleefd. De komst van veel Aziaten zorgt voor weer een andere uitdaging. Ze kunnen infectieziektes meenemen, zoals tbc.

Qatar heeft als missie de ‘most effective and compassionate care’ te realiseren. Het motto is ‘best care always’, ongeacht de herkomst van patiënten. Men wil door strategische allianties met vooraanstaande zorgorganisaties en universiteiten de beste zorg leveren. Een strategisch partnership met het Institute for Health Improvement (IHI) in Boston help Qatar hierbij. De IHI schoolt duizenden artsen, verpleegkundigen en managers in de beginselen van kwaliteitsverbetering. Rond bepaalde aandoeningen als ziekenhuisinfecties, doorligplekken en trombosebenen worden leernetwerken gevormd.

De zorg in Qatar is volgens Kerkkamp bezig met een inhaalrace. Het is zijn missie het kwaliteits- en veiligheidsbeleid nog beter op de kaart zetten. ‘Er wordt een kwaliteitsprogramma ingevoerd zoals dat in Nederland gebeurt. Maar dan in een veel hoger tempo. We brengen de veiligheidsrisico’s in de uitvoering in kaart. Hebben we de infectieziektes onder controle? Hoe verminderen we vermijdbare sterfte? Hoe ontwikkelen we de juiste kwaliteitsindicatoren?’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.