Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorg wil af van NMa

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Brancheorganisaties in de zorg willen de rol van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) beperken. Dat bleek gisteren bij een persconferentie waar zij de Agenda voor de zorg presenteerden.
Zorg wil af van NMa

De NMa blokkeert in de ogen van de brancheorganisaties de samenwerking tussen zorgaanbieders die nodig is om kwaliteit en doelmatigheid te bevorderen. In de gezamenlijk opgestelde agenda stellen zij dat het mededingingstoezicht in dienst moet staan van samenwerking. Daarvoor is een sterk gewijzigde toepassing van de Mededingingswet noodzakelijk. De zorgpartijen schrijven dat samenwerking niet gefrustreerd mag worden door de mededingingsregels van de Nma: ‘Als blijkt dat een gewijzigde toepassing van de Mededingswet door de Nma de gewenste verbetering van kwaliteit en efficency blijft belemmeren, is herbezinning nodig op de toepasbaarheid van de mededingingswet op (onderdelen) van de zorg.’ Martin van Rijn, voorzitter PGGM die namens de brancheorganisaties het woord voerde, zei dat ‘stroomlijning van het toezicht noodzakelijk is’.

NMa heeft niets te zoeken in eerstelijnszorg

Stephan van Eijk, voorzitter Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), vindt dat de Nma helemaal niets te zoeken heeft in de eerstelijnszorg. ‘Wil je de zorg in de buurt goed regelen, dan moeten huisartsen met wijkverpleegkundigen en ziekenhuizen afspraken kunnen maken over samenwerking.’

Wat is meerwaarde van NMa?

Ook Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland is kritisch over de rol van de NMa. ‘Samenwerking kan de zorg beter en efficiënter maken. Maar veel initiatieven komen niet van de grond, omdat de NMa er als een soort zwaard van Damocles boven hangt. We hebben in de zorg nu drie toezichthouders die zich bemoeien met samenwerking. Naast de NMa de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa is al marktmeester en kan het prima alleen af. Wat is de meerwaarde van de NMa als marktmeester?’

NVZ: 2-jarig moratorium

De NVZ Vereniging van ziekenhuizen constateert dat de NMa tot nu toe nog geen ziekenhuisfusies heeft tegengehouden. Volgens NVZ-voorzitter Roelf de Boer komt het concentreren en spreiden van zorg ook wel van de grond, maar het tempo zou zonder NMa-bemoeienis veel hoger liggen. ‘Ik zeg wel eens gekscherend: “De NMa zou zich twee jaar lang gedeisd moeten houden om te zien wat voor samenwerkingsverbanden er ontstaan.”’

Kabinetsonderhandelingen

Ingewijden denken dat de NMa zeker aan bod zal komen bij de kabinetsonderhandelingen. Uiteindelijk moet een andere rol van de NMa via de wet moeten worden geregeld. (Zorgvisie – Bart Kiers/ beeld: © ANP Lex van Lieshout)

Lees ook:

Mededingingsjuristen hekelen rol NMa

NMa ziet af van thuiszorgboetes

NMa beboet LHV: een wederzijds foutenfestival

NVZ: laat NMa kartelverbod vooraf toetsen

3 REACTIES

  1. Wat een grote onzin! De NMA moet er opletten dat er eerlijke concurrentei in de zorg plaatsvindt. Maar dit past die mannagertjes in zorgland niet. Samenwerking, lees fusies, lijden dat meer efficientie. Onzin, dit werkt alleen maar kostenverhogend waarbij de paient als zorgklant uit het oog wordt verloren. de mededingingswet moet zeker niet worden aangepast! De NMA moet veel harder optreden. Daarnaast moet er onderzocht worden of er maatregelen genomen kunnen worden om eerdere fusies terug te draaien! Daarnaast NMA neem de huisartsen-secter extra onder de loep zodat markt opn gemaakt kan worden.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.