Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgbezuinigingen gaan te snel’

Naast burgers en ambtenaren hebben ook wethouders moeite met te verwachten nieuwe bezuinigingen op onder meer zorg en jeugd. Dat blijkt uit een opiniepeiling onder ambtenaren en inwoners dat in opdracht van vakblad Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research.
‘Zorgbezuinigingen gaan te snel’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Uit de enquête van Binnenlands Bestuur blijkt dat de grenzen zijn bereikt. Niet alleen inwoners en ambtenaren, maar ook wethouders hebben moeite met nieuwe bezuinigingen op onder meer zorg en jeugd. Zij zeggen dat ze meer tijd nodig hebben.

Verwachtingen

Vier op de tien ambtenaren menen dat er ook komend jaar op de huishoudelijke hulp zal worden bezuinigd en drie op de tien voorzien bezuinigingen op de ouderenzorg en de zorg aan langdurig zieken. Ook op de jeugdzorg wordt komend jaar beknibbeld, voorspelt 29 procent van de ambtenaren. Bijna zeven op de tien inwoners vindt dat onverteerbaar. Overigens verwachten zowel ambtenaren (72 procent) als inwoners (58 procent) dat op andere portefeuilles extra moet worden bezuinigd om de Wmo en Jeugdwet naar behoren te kunnen uitvoeren.

Cumulatie

Wethouders hebben eveneens moeite met de bezuinigingen, en met name met het tempo waarin die moeten worden gerealiseerd. ‘We moeten de zorg en ondersteuning op een andere manier regelen. Daar zijn we ook hard mee bezig, maar dat vergt tijd. Ook van instellingen en van burgers. Ik ben ervan overtuigd dat we een heel eind kunnen komen, als het rijk tenminste stopt met de cumulatie van kortingen’, benadrukt wethouder financiën Jop Fackeldey (PvdA) van Lelystad. Want naast de verdergaande korting op de zorgbudgetten – ‘die al heftig genoeg zijn’ – speelt de financiële problematiek van de verdeelmodellen en de herijking van het gemeentefonds. Zeker de steden worden hierdoor volgens de wethouder onevenredig zwaar getroffen. Fackeldey: ‘Er komt een moment dat je door de bodem zakt.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.