Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgboog start experiment regelarme zorg

Zorgorganisatie De Zorgboog start op 1 maart met het experiment voor regelarme zorg van het ministerie van VWS. Dat betekent dat de instelling net als 25 andere instellingen in Nederland mag experimenteren met minder regels.
Zorgboog start experiment regelarme zorg

Alle wijkteams Kruiswerk van de Zorgboog starten op 1 maart 2013 met het experiment regelarme zorg. Tijdens het experiment mogen de wijkverpleegkundigen zelf een indicatie stellen. Wijkzorg cliënten van de Zorgboog hoeven dus geen indicatie meer te hebben van het centraal indicatieorgaan (CIZ). De wijkverpleegkundigen kunnen samen met de cliënt en eventueel diens arts bekijken welke hulp er nodig is. ‘Op deze manier kunnen wij zorgvragers sneller helpen en zijn we minder tijd kwijt aan administratie’, legt projectleider Judy Bakens uit. ‘En onze wijkverpleegkundigen kunnen weer beter hun vak uitoefenen. Als het experiment slaagt, dan kan het ook als landelijk voorbeeld dienen van hoe we zorg goedkoper kunnen maken.’ Het experiment regelarme zorg binnen de Zorgboog loopt tot eind 2014.

 

Zorgkosten terugdringen

De wijkzorgteams van de Zorgboog gaan daarnaast werken volgens de methodiek van ‘eigen kracht bevordering’. ‘Te lang was de zorg gericht op ‘productie draaien’, door het huidige financieringssysteem’, aldus Diana Rijntjes, directeur zorg. ‘Wij vinden dit geen goede prikkel en kiezen met het project Regelarme zorg voor een werkwijze die expliciet gericht is op het bevorderen van de zelfredzaamheid. De professional heeft tot taak zichzelf weer overbodig te maken, waar dat kan. Door samen met de cliënt en zijn naasten te kijken met welke hulp en hulpmiddelen iemand weer meer zelf kan doen, dringen we het zorggebruik terug. Natuurlijk mag het nooit leiden tot overbelasting van familieleden en mantelzorgers, zoals wel eens gesuggereerd wordt in de media. Ons inziens gaat het veel meer om slim samenwerken tussen mantelzorg, zorgvrager en wijkverpleging en door gebruik te maken van de juiste en nieuwe hulpmiddelen, die er steeds meer komen.’

1 REACTIE

  1. Een pracht-voorbeeld van ’terug naar de basis’, en ‘op eigen kracht’ weer met de essentie bezig zijn. En op die basis verbeteren. Het hoeft dus niet via ‘lean’, om dezelfde onderliggende waarden en benaderingen te leven. Spannend hoe goed dit gaat werken en wat wij hier landelijk van mogen leren!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.