Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zorggebruik het zwaarst in de provincie

Het aantal mensen dat gebruikmaakt van AWBZ-zorg is het grootst in de provincie Zuid-Limburg, waar 16,9 procent van de bevolking een chronische ziekte heeft. Dat blijkt onder andere uit de jaarlijkse ‘Zorgthermometer’ van informatiecentrum voor de zorg Vektis. Daarnaast blijkt dat van alle AWBZ-gebruikers 95 procent ook gebruikmaakt van zorg uit de Zorgverzekeringswet.
Zorggebruik het zwaarst in de provincie

Vektis meet ieder jaar het gebruik van zorg in de verschillende regio’s. In de regio Utrecht Stad is het aantal chronisch zieken het laagst met 12 procent. In Zuid-Limburg, Drenthe, de Achterhoek, Zeeland, het westelijk deel van Noord-Brabant en Groningen wonen relatief de meeste chronisch zieken. De verschillen in de regio’s hebben volgens Vektis vooral te maken met de gemiddelde leeftijd van de populaties en het verschil in sociaal-economische status.

Gemiddelde kosten
De hoogste kosten per AWBZ-gebruiker worden in de Noord-Veluwe gemaakt. Daar zijn de kosten gemiddeld 29.000 euro per verzekerde. In Utrecht-West is dit bedrag het laagst met 21.500 euro per verzekerde.

Samenloop
Vektis heeft ook de samenloop van de Zorgverzekeringswet en de AWBZ gemeten. Van alle mensen met AWBZ-zorg, maakt bijna 95 procent ook gebruik van zorg uit de Zorgverzekeringswet. Deze samenloop van AWBZ en Zvw is het grootst in Flevoland. In zijn algemeenheid stelt Vektis dat mensen in regio’s met relatief hoge kosten in de Zvw, ook hoge kosten in de AWBZ hebben.

Totaal
In totaal maken in Nederland 825 duizend personen gebruik van enige vorm van AWBZ-zorg. Dit is circa 5 procent van de bevolking. De gemiddelde kosten per gebruiker van AWBZ-zorg liggen nationaal gezien op 24.000 euro.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. is de positie van Limburg nog een naijlen van de mijnbouwperiode? en wellicht ook van negatieve klimaateffecten van de oude Europese industriegebieden in het Roergebied en de Borinage?
    daarnaast ligt natuurlijk vooral de samenloop met de demografische en sociaal-economische krimp in de periferie regio’s als verklaring voor de hand. en zijn de risico’s voor de bevolking duidelijk. maar is het in het belang van de Randstad hieraan effectief wat te doen, of volgt men daar de neiging van het kabinet vooral te kijken naar maatregelen die de zorg betaalbaar houden voor mensen (i.c. belastingbetalers) die deze (nog) niet nodig hebben?

  3. Prachtig voorbeeld van verwarrende kwantinaieve benadering. Hoge met hoge uitgaven in ZvW en AWBZ zijn bijna zonder uitzondering regio’s waar gezonde, studerende, hardwerkende etc. mensen wegtrokken (dit gaat ook door), waardoor niet alleen relatief veel ‘zwakkeren’ en ouderen etc achterbleven, maar ook minder aanbod van informele zorg etc. Zo’n gemiddelde zegt dus weinig, hoe heerlijk het ook is om het uit te rekenen. Zet de computers uit en laat de handen vooral in de zorg wapperen. Bijna niemand vraagt die zorg voor de lol.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.