Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstelling Loek Winter opnieuw onder vergrootglas

Redacteur Zorgvisie
De NZa en de IGJ gaan zorginstelling DeSeizoenen onder de loep nemen, waarvan onder meer zorgondernemer Loek Winter aandeelhouder is. Aanleiding hiervoor zijn de ‘verontrustende signalen’ over ‘bestuurlijke en financiële constructies’, melden de NZa en de Inspectie na vragen van Trouw.
vergrootglas onderzoek
Foto: Getty-Images/iStock

Er zou zorggeld zijn weggesluisd, meldt de advocaat van de cliëntenraad.

DeSeizoenen

Zorginstelling DeSeizoenen bestaat uit woon- en werkgemeenschappen voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige handicap en / of gedragsproblematiek. Twee van de vier aandeelhouders, Loek Winter en Willem de Boer, waren ook eigenaar van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart. De zorginstelling ligt onder meer onder het vergrootglas door het winstverbod in de zorg. Volgens advocaat Hans Lohman wordt bij DeSeizoenen via onder meer een vastgoedconstructie het winstverbod omzeild, zegt hij tegen Trouw. Lohman schat in dat DeSeizoenen voor 1,5 miljoen wordt benadeeld door haar eigen aandeelhouders en directie. ‘Zorggeld vloeit naar privébedrijven’, zegt hij.

‘Weerwoord wordt onvoldoende overgenomen’

Of het onderzoek van de twee toezichthouders zich inderdaad richt op het omzeilen van het winstverbod, wil de NZa-woordvoerder niet zeggen. Loek Winter meldt in een verklaring op zijn site momenteel niet in te gaan op persverzoeken over de ziekenhuizen ‘of welk ander gelieerd onderwerp dan ook’. Hij vindt dat zijn weerwoord onvoldoende wordt overgenomen ‘en daarmee ontbreekt de mogelijkheid op gebalanceerde beeldvorming’. CNV Zorg & Welzijn wilde vorige maand al onderzoek naar diverse activiteiten van Winter. ‘De zorg is gebaat bij kwaliteit en continuïteit, dat rijmt niet met het winstbelang dat particuliere ondernemers nastreven’, benadrukte de bond toen.


Schuld van 50 miljoen

Eerder meldde het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money dat de IJsselmeerziekenhuizen vorig en dit jaar maandenlang kankermedicijnen in Duitsland kochten die niet te declareren waren bij Nederlandse zorgverzekeraars. Onder anderen Winter zou hebben geweten dat de medicijnen niet vergoed zouden worden.

Uit het eerste openbare faillissementsverslag is gebleken dat de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen een totale schuld hebben openstaan van meer dan 50 miljoen euro. Ruim 500 schuldeisers hebben zich gemeld. De grootste schuldeiser is de bank ING. Naast ING is stichting Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) ook een grote schuldeiser. De hoge schuld bij de ING en het Waarborgfonds is te verklaren uit het feit dat de locaties in Lelystad en Emmeloord zijn gekocht met een hypotheek. De panden in Dronten en Urk worden gehuurd. De curatoren doen in het eerste faillissementsverslag nog geen uitspraken over de achterliggende oorzaken van het faillissement. Wel citeren zij de verklaring van het ziekenhuisbestuur daarover. Het bestuur zegt daarin het ziekenhuis grondig te hebben willen reorganiseren met financiële steun van de zorgverzekeraars. Zo dacht het bestuur aan afbouw van de klinische verloskunde en kindergeneeskunde, en aan toepassing van meer e-health. De zorgverzekeraars gingen daar echter niet in mee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.