Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstituut: NIP-test uit basispakket

Het Zorginstituut adviseert de NIP-test voor zwangeren niet vanuit de basisverzekering te vergoeden. Volgens het Zorginstituut is de basisverzekering hiervoor niet bedoeld. Bij de test wordt gescreend hoe groot de kans is dat een kind het syndroom van Down, Edwards of Patau heeft.
zwanger400.jpg

Het adviesorgaan vindt dat de test alleen uit de basisverzekering moet worden vergoed als er sprake is van medische indicatie. Dat wil zeggen dat al vóór de test aannemelijk is dat de zwangere vrouw een hoger risico heeft op een kind met het syndroom van Down, bijvoorbeeld omdat het in de familie voorkomt.

Niet het geval
Bij de prenatale screening is dat volgens het Zorginstituut meestal niet het geval, omdat sprake is van ‘een (ongevraagd) aanbod van zorg aan een deel van de Nederlandse bevolking, namelijk aan alle zwangere vrouwen.’

NIP-test
De NIP-test (Niet-Invasieve Prenatale Test), waarbij bloed wordt afgenomen, is sinds april van dit jaar beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. Er is 26 miljoen euro per jaar aan subsidie voor uitgetrokken en er geldt een eigen bijdrage van 175 euro. Dat is ongeveer gelijk aan de eigen bijdrage voor de combinatietest, die ten opzichte van de NIP-test minder betrouwbaar is en waarvoor behalve een bloedtest ook een nekplooimeting wordt gedaan via een echo.

Verhoogd risico
Sinds 2014 kregen zwangere vrouwen de NIP-test in Nederland alleen aangeboden als uit de combinatietest een verhoogd risico naar voren kwam. Zwangeren zonder verhoogd risico die toch de NIP-test wilden laten doen, konden terecht in bijvoorbeeld België. Zij betaalden dan meer dan 500 euro.

Zorginstituut
Het Zorginstituut benadrukt er niet voor te pleiten dat de zwangere vrouw (en haar eventuele partner) de kosten zelf volledig draagt. De politiek moet besluiten of de overheid op een andere manier bijdraagt aan de kosten.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.