Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Zorgkantoren betalen rekening niet

Redacteur KinderopvangTotaal
Zorgkantoren hebben in 2010 voor vijftig miljoen euro aan rekeningen niet betaald aan zorgaanbieders in de ouderenzorg. Dat blijkt uit onderzoek van ActiZ, de brancheorganisatie voor verpleging en verzorging.
Zorgkantoren betalen rekening niet

Een op de vier zorginstellingen in de ouderenzorg heeft te maken met overproductie. Dat betekent dat instellingen aan het einde van het jaar meer zorg hebben verleend dan tevoren was afgesproken. Bij vier van de tien organisaties wordt het overwerk niet uitbetaald door zorgkantoren. Dat blijkt uit een enquête van ActiZ onder de eigen leden. In totaal staat er een bedrag van vijftig miljoen euro aan onbetaalde rekeningen open. In de thuiszorg gaat het om gemiddeld 255.000 euro per organisatie, in de verpleeg- en verzorgingshuizen om gemiddeld 184.000 euro. Er zitten uitschieters bij. Buurtzorg Nederland zegt van diverse zorgkantoren nog 4,2 miljoen euro te moeten krijgen.

Zorgzwaarte

Als oorzaak wijst ActiZ op de systematiek van de regiobudgetten. De overheid raamt elk jaar de kosten voor de AWBZ. Elke zorgregio – Nederland telt er 32 – krijgt daarvan een deel. Maar volgens ActiZ zijn de prognoses van het ministerie van VWS te optimistisch. “De zorgvraag groeit al jaren sneller dan VWS raamt”, zegt ActiZ-directeur Aad Koster. “Bovendien blijkt de zorgzwaarte achteraf vaak zwaarder en verschilt die per regio. Elk jaar zijn er regio’s die geld tekort komen.”

Zorgkantoor: ‘Dat had u niet moeten doen’

De zogeheten ‘knelpuntenprocedure’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) biedt volgens ActiZ onvoldoende soelaas. Met die procedure wordt geld overgeheveld van zorginstellingen die minder zorg hebben geleverd dan afgesproken naar organisaties met overproductie. Zorgkantoren moeten de verzoeken van zorgaanbieders ondertekenen en doen dat niet voldoende in de ogen van Koster: “Het kan niet zo zijn dat als zorginstellingen burgers met een geldige AWBZ-indicatie helpen, zorgkantoren dan achteraf zeggen ‘dat had u niet moeten doen’.”

Zorgkantoren geven niet thuis

ActiZ heeft de problemen aangekaart bij de zorgkantoren, maar die geven tot verbazing van Koster niet thuis. “Het gaat wel om hun klanten tegenover wie ze zorgplicht hebben. Als zorgkantoren de rekeningen niet gaan betalen, zullen zorginstellingen cliënten naar hen terugverwijzen.”

Dubbele sturing

In 2010 zagen elf thuiszorginstellingen en twee verpleeghuizen zich genoodzaakt een opnamestop in te stellen. Cijfers over 2011 zijn pas beschikbaar in 2012. In een brief aan VWS schrijft ActiZ dat door het bestaan van de budgetplafonds rechtmatig verleende zorg niet wordt vergoed. “De overheid moet de budgetten bewaken door politieke keuzes te maken over de omvang van het budget en/of de hoogte van eigen betalingen. Nu stuurt de overheid ook nog eens door een plafond te stellen aan het regiobudget. Die ‘dubbele sturing’ is onterecht”, aldus ActiZ. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

ActiZ wil langere contracten met het zorgkantoor

Jos de Blok: ‘Zorgkantoor kent aantal wijkzusters in eigen regio niet

Zorgkantoor kort thuiszorg tien procent

Kort geding tegen Zorgkantoor van Achmea

6 REACTIES

  1. Vind je het gek. Wij zitten bijna al 1 jaar te wachten op een rekening omdat moeder in een kleinschalig woonvorm woont met zorg. Rekening voor de huur zien we niet. En wat blijkt heel veel kinderen hebben hier mee te maken. Ik weet dat dit hier niet mee te maken heeft maar ja als je zo slordig met geld omgaat kan er ook niets worden betaalt lijkt mij. Klaske Nota uit Ee klaske1958@live.nl

  2. Lees alle reacties
  3. Martijn: op het moment dat de contracten voor het volgende jaar worden afgesloten, weet je niet exact hoeveel mensen met welke zzp uiteindelijk gedurende het jaar zorg krijgen in bijv. het verpleeghuis. Per ZZP-categorie gelden wel verschilende tarieven. Dat is dus ook een deel van het probleem, als het zorgkantoor niet bereid is om bijv. een groter aandeel clienten met een zwaardere zorgvraag te financieren. En dan gaat het om clienten met een geldige indicatie, die sowieso voor zorg in aanmerking komen.

  4. Ik snap het niet zo goed, intramuraal heb je een x aantal bedden/plaatsen, dan weet je ook wat je maximale productie op jaarbasis is, daar maak je een afspraak over met het zorgkantoor.
    Als je daarover heen gaat heb je lopende het jaar iets raars gedaan en als je daar niet over communiceert met het zorgkantoor heb je dus een probleem…
    Organisaties gokken erop dat extra productie ook betaald wordt (wat vaak ook gebeurt). Extramuraal zit dit anders en gaat bovenstaand verhaal wel gedeeltelijk op.

  5. Terechte constatering “dubbele sturing” maar als er alsnog betaald wordt is er een claim te verwachten van al die aanbieders die zich wel aan de afspraken hielden op basis van inkomstenderving. Als je klanten heb moeten laten wachten doet je organisatie geen goed.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.