Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Zorgmedewerkers veroorzaken infecties

Redacteur KinderopvangTotaal
Door hun handen veel te weinig te wassen, verspreiden zorgmedewerkers onnodig veel bacteriën. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Vicki Erasmus. Slechts in 20 procent van de situaties, waarbij handen grondig gewassen moeten worden, gebeurt dat ook.
Zorgmedewerkers veroorzaken infecties

Dat blijkt uit een onderzoek van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. Volgens onderzoekster Vicki Erasmus kan het slechte handen wassen van zorgmedewerkers ertoe leiden dat infecties worden overgedragen op patiënten.

Voorschriften

De promovendus onderzocht in 24 ziekenhuizen in Nederland of de voorschriften worden nageleefd op het gebied van handhygiëne. In vier van de vijf situaties bleek dat niet zo te zijn. “Vaak wassen of desinfecteren de medewerkers hun handen helemaal niet.”

Sociale druk

Volgens Erasmus nemen medewerkers het niet zo nauw met de hygiënevoorschriften doordat collega’s ook niet de gewoonte hebben na elke handeling hun handen te wassen. Volgens de onderzoekster kan ook de drukte op de werkvloer meespelen, “Maar dat wij hebben niet gezien in ons onderzoek, terwijl we daar wel naar hebben gekeken. Het blijkt dat vooral de sociale druk hier een rol in speelt”, zei Erasmus, die woensdag op het onderzoek promoveert. (Zorgvisie – foto ANP )

Congrestip:

Bezoek 22 mei 2012 het congres ‘Patiëntveiligheid, niet morgen maar vandaag!’ in de Reehorst te Ede. Kijk hier voor meer informatie >>

Lees meer

´Maasstad Ziekenhuis pakte infecties te laat aan´

Infecties aangepakt met e-learning handhygiëne

Ziekenhuisinfecties vooral door geringe handhygiëne

10 REACTIES

  1. Bij een bioptie een bacterie opgelopen en kreeg grote stinkende wonden op bijde benen, oplossing was bijde benen amputeren, gelukkig is er nog een ziekenhuis in het noorden van het land die mijn benen gered hebben door de lorenz therapie, nu zijn mijn wonden bijna genezen na twee jaar van ellende, kun je zien wat geen goede hygiene teweeg kan brengen.

  2. Lees alle reacties
  3. Misschien ben ik niet begrepen: ik zal niet ontkennen dat het nodig is om goede hygiene toe te passen, integendeel. Maar niets menselijks is ons vreemd. En onder druk van de zorgverzekeraars wordt de druk steeds verder opgeschroefd: er moet steeds meer, met steeds ziekere patienten in steeds minder tijd.
    Zoals ik al aangaf: 84 patienten per dag. En iedereen heeft rechts op zijn tijd en aandacht, maar owee als je er te lang over doet: dan loop je uit en gaat iedereen weer mopperen.
    Gun mensen een beetje ruimte om hun werk naar behoren uit te oefenen. Maar nogmaals: het hoort natuurlijk wel

  4. Tekenend is echter de omgang met de Q-koorts. Sinds 1935 is al bekend hoe om te gaan met geiten en schapen teelt. Nederland heeft er lak aan met alle gevolgen van dien.
    200 doden en 50.000 chronisch zieken. Het kan de private verzekeraars die een regie rol zouden moeten spelen en de Rijksoverheid geen bal schelen.
    Kijk hoe de Denen omgaan met hygiene en Q-koorts en leer daarvan. Idem de Amerikanen.
    Er is geen excuus. A Klink, Verburg, Verzekeraars en hele department van VWS moeten zich de ogen uit de kop schamen.
    Het is allemaal bekend sinds 1935!!!!
    En Semmelweis is niet voor niets gek geworden.
    Mayo Clinic laat zien hoe je zorg moet bieden.

  5. Er is geen enkel excuus voor dit slepend schandaal. Duizenden mensen zijn er het slachtoffer van en geheel onnodig. Werkelijk te gek voor woorden dat de private verzekeraars die de mond vol hebben van kwaliteit dit blijven accepteren. Voer dan gewoon het NHS model in, Scandinavisch Model, Mayo Clinic expertise erbij en zit die bestuurders, heren en dames medici en zorgverleners achter de broek; malus regeling en bonus. Bonus in de vorm van publieke statistieken van infectie en gevolgen. Open en bloot. Is geen schandpaal, maar gewoon harde feiten van grove nalatigheid van elementaire hygiene voorschriften sinds Semmelweiss ze opschreef!
    ER is geen enkele excuus voor de voortdurende minachting voor elementaire hygiene in een zorginstelling!

  6. Zelf 41 jaar werkzaam geweest in de Zorg ( nu met Pensieon ) en toen was het ook al een probleem om medewerkers te motiveren om je handen na iedere patientgebonden handeling je handen goed te wassen. Belangrijk is dat je je collega s feed back te geven, en de voorbeeld-functie hoe het wel moet ! Bovenstaand excuus begrijp ik niet.

  7. heb inderdaad de indruk dat de handhygienen niet voldoet.
    Daar is ook de opleiding de schuld van .
    Soms zie ik oook verpleegsters met sieraden om, dat kan echt niet.Goed dat er nu weer eens aandacht aan geschonken wordt ,je gaat wel om met zieke mensen.

  8. Het komt voor mij niet als een verrassing. Het is voor mij onbegrijpelijk dat de handen zo slecht worden gewassen/gedesinfecteerd. Het moet ook uit de mensen zelf komen, handen wassen is de enige manier om de omgeving en jezelf enigsinds onder controle te houden van ziektekiemen etc. Jammer dat niet iedereen dit inziet. Je mag toch wel een beetje niveau verwachten van het zorgpersoneel. Werkdruk kan en mag geen excuus zijn. Net alsof een chirurg zegt: nou, ik ben klaar met opereren, maar het hechten laat ik maar achterwege… (scheelt tijd).
    Slaat nergens op. Je doet iets compleet en goed, of je laat het!!

  9. Mayo clinic en Cleveland clinic doen het wel. En die hebben het drukker dan de Nederlandse ziekenhuizen.
    Bill en Marlies moeten zich de ogen uit hun hoofden schamen.
    Hygiene kan en mag niet uit het oog worden verloren.
    Hoeveel mensen sterven er in Nederlandse ziekenhuizen door vermijdbare infecties?
    Nou dan. Semmelweis draait zich in zijn graf om.

  10. Eens met Bill. Op drukke momenten is er minder aandacht voor hygiëne en dan verwatert het goede gebruik en even later was je jouw handen ook niet meer op momenten dat het minder druk is. En 160x alcohol dat kunnen mijn handen ook niet hebben. Maar ik wil niet goed praten dat de hygiëne in Nederland 10-100.000-en onnodige infecties veroorzaakt en dat wij het internationaal zo slecht doen.

  11. Kul! Je maakt mij niet wijs dat er nooit eens vanwege drukte niet de moeite word genomen om even langs de alcohol te lopen. Maw: drukte op de werkvloer zorgt er naar mijn mening wel degelijk voor dat het alcohol op de handen kletsen wordt overgeslagen. Je gaat op een poli met 80 patienten/dag niet 160x alcohol op je handen stoppen…. Waar is dit onderzoek gepubliceerd? Hoe is de studie opzet geweest?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.