Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZorgPerspectief 2021

AAG
De zorgsector is meer dan ooit in beweging en de effecten van de stelselwijzigingen worden nu pas echt zichtbaar. Zorgorganisaties hebben het niet makkelijk en de schuivende politieke panelen op landelijk en gemeentelijk niveau laten soms verstarren en dwingen juist tot verder vooruitkijken. En daar kwam in 2020 en in 2021 Covid-19 overheen. Een pandemie die ook Nederland stevig raakt en raakte. Vooruitkijken door zorgorganisaties naar nieuwe perspectieven, naar hun eigen kracht en naar de kracht van de omgeving, is essentieel.
Afbeelding Partnernieuws

AAG wil meer betekenis geven aan de zorgsector, voor vandaag, maar vooral voor morgen en overmorgen. Onze eigen ambitie, de aanzwellende maatschappelijke bewegingen, een pandemie en de drive om van betekenis te zijn voor de sector, heeft geleid tot een opinie en vooruitblik op de zorgsector. Deze opinie en vooruitblik is uitgewerkt in het ZorgPerspectief 2021.

Dit ZorgPerspectief biedt een uitwerking van verschillende perspectieven op een toekomstige werkelijkheid. Dit jaar vanuit een perspectief op mensen, organisaties en maatschappij. Samen vormen zij het sociale weefsel in Nederland. In het ZorgPerspectief wordt ingegaan op de thema’s:
1. Maatschappelijke turbulentie
2. Vakmanschap
3. Groei door betekenis

Maatschappelijke turbulentie

De veranderingen in de samenleving zijn ingrijpend en vinden steeds sneller plaats, door economische, sociale, technologische en globale druk. Het leidt tot een steeds breder gedeelde opvatting om tot een fundamentele herbezinning, herijking en herziening te komen voor overheden, maatschappelijke domeinen en ook zorg. Gelijktijdig heeft de overheid zich juist de afgelopen 40 jaar enorm proberen te hervormen en aan te passen. De maatschappelijke turbulentie kleurt de paradox om te veranderen en gelijktijdig stabiliteit te brengen. Het roept ook de retorische vraag op of de veranderingen van de afgelopen jaren voldoende antwoord geven op de toekomstige ontwikkelingen.

Vakmanschap

Vakmanschap wordt steeds meer bedreigd door toenemende bureaucratie en verantwoording. Terwijl juist versterking van het vakmanschap nodig is om zorgprofessionals meer zinvol te laten werken en zorgorganisaties als geheel te verbeteren. Gelukkig krijgen vakmensen, onder druk van de wens om tot verbetering van de kwaliteit te komen, weer een duidelijkere rol. Vaak wordt gekozen voor een sterk rationele, systeemgedreven benadering. Daarbij staan programmatische sturing op werkprocessen en bijscholing en instructie van vakmensen centraal. En zo wordt slechts een deel van vakmanschap ingevuld.

Groei door betekenis

Wij zijn allemaal op zoek naar geluk. Maar geluk is niet zomaar te vatten en lijkt soms een doel op zich te worden. Als we steeds bezig zijn met het verbeteren van ons leven, vergeten we dan niet om te léven? Juist door betekenis te geven aan wat we doen, leven we en komt geluk om de hoek kijken. Betekenis maakt je leven sterker. Dáár groei je van.

Meer lezen

Bovenstaande thema’s worden in het Zorgperspectief verder toegelicht. Uitgebreid gaan we in op de impact van deze thema’s op de bedrijfsvoering. Wilt u het hele ZorgPerspectief lezen, download dit dan via onze website.

Download de volledige versie van het zorgperspectief op www.aag.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.